Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Özz Nûjen gästade Leksand som Rikard III

/
  • Sveasalen i Leksand var full till sista plats när Özz Nûjen spelade de 13 rollerna i Rickard III.

Sveasalens salong var bokad till sista plats när Özz Nûjen i lördags kväll gästade Leksand med föreställningen Özz är Rikard III. Tillsammans med sin mentor och regissör, nyligen bortgångne Björn Granath, har han vridit till en hårt komprimerad version av detta blodiga Shakespeare-drama.

Annons

Med mycket sparsmakad scenografi, en ensam skådespelare i alla 13 rollerna och en längd på drygt en timme blir föreställningen nästan som en seriestrip.

Bitvis var det tungt och kändes lika omöjligt som att få grepp om Shakespeares originalstory, men med små medel och lättköpta blinkningar åt det dagsläge vi alla känner igen oss i inledde Özz varje akt med en stunds mer klassisk stand up som rev ner skrattsalvor bland publiken.

– Det blev en mycket lyckad kväll och det är mycket tillfredsställande att det genom Riksteatern är möjligt att även ute i landsorten kunna få ta del av ett kulturutbud som annars mest är förbehållet storstäderna, säger Stenåke Petersson, ordförande i arrangerande riksteaterföreningen Paraden i Leksand.

Mer Shakespeare utlovas under våren. Stormen blåser in i Sveasalen 21 april. Men innan dess kommer Dalateatern på besök med Försvinnandet 29 mars.

Mer läsning

Annons