Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron stor på campingen

/
  • (Bild till löpet)(Bild till löpet)Foto: Annki Hällberg
  • Oroade. Peter Gustavsson läser högt ur tidningen om LIF:s framtidsplaner för Orsandbaden för Sture Lundberg, Lennart Hane, Sven-Olov Lööf, Tony och Inez Berglund, Eva Hane och Birgitta Gustavsson, alla har sina husvagnar på Orsandbaden året om.Oroade. Peter Gustavsson läser högt ur tidningen om LIF:s framtidsplaner för Orsandbaden för Sture Lundberg, Lennart Hane, Sven-Olov Lööf, Tony och Inez Berglund, Eva Hane och Birgitta Gustavsson, alla har sina husvagnar på Orsandbaden året om.Foto: Annki Hällberg

Annons

Drygt 100 av camparna på Orsandbaden har sina vagnar på campingen året runt. Även under vintertid tillbringar de stor tid på Orsandbaden och flera har boat in sig ordentligt.

Men varken kommunen eller Leksands IF:s fastighetsbolag som vill köpa anläggningen verkar ha tänkt på att det finns fast boende på området. All information får gruppen via tidningen eller så får man försöka leta reda på den själv.

- Det känns för jäkligt! säger Lennart Hane som till och med flyttat till Leksand för att vara närmare campingen och husvagnen.

- Vi bodde i Orsa förut, men ha blivit Leksingar tack vare Orsandbaden, bekräftar hustrun Eva.

En av de uppgifter som oroar mest är den om att själva campingen ska minska, från 500 platser till drygt 200 och dessutom flyttas till den norra delen av området.

- Då får vi inte plats. Aldrig att de låter oss få står här året runt då, säger Tony Berglund från Gagnef

Tanken är att i stället bygga en ny by med 50 hus om 90 kvm, altan och sjötomt i stället.

- Men hur tänker de? Förra året hade Leksands camping och stugby 77 140 gästnätter. Att ta bort en så stor del av campingen betyder 40 000 nätter färre. Det kan man aldrig ta in på stugor eller lägenheter, säger Sture Lundberg från Borlänge och skakar på huvudet.

- Det här är Sveriges bästa camping och den håller de på att förstöra om de gör som det står i tidningen, säger Birgitta Gustavsson från Gustafs och får medhåll av Inez Berglund från Gagnef.

- Hit åker jag för naturen. Inget slår vårfåglarnas låt här på våren, fortsätter Birgitta.

Sven- Olof Lööf från Borlänge är den i sällskapet som varit längst på campingen.

- 25 år är det nu. Jag kommer ihåg när det här bara var skog, säger han och slår ut med armen. Att ta bort träden och förtäta bland stugorna känns helt fel. Det är ju för områdets karaktär som det är i dag som vi kommer hit!

Fotnot: I morgondagens tidning utvecklar LIF sina planer för Orsandbaden.

Mer läsning

Annons