Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödmjuka konståkare deltog i Leksandspokalen 2016

Avancerad konståkning dominerade Tegera Arena under helgen när unga skridskoåkare från hela mellansverige samlades. Publiken fick beskåda piruetter av en rad varianter av isvana talanger.

Annons

TV-klipp: "Detta är det bästa med konståkning!"

Klubbtävlingen Leksandspokalen arrangerades under lördagen och söndagen av Leksands IF Konståkning. På plats i Tegera Arena fanns 95 tävlande i åldrarna 10-20.

Några vana tävlare var Elsa Ottosson, 18, Maja Norling, 17, och Johan Sparr,16. De är bland de äldre deltagarna i Leksandspokalen och tävlar i klassernaJuniorer A damer respektive Juniorer A herrar - högsta nivåerna innan elitserien.

Maja Norling, 17 år, från Borlänge Konståkningsklubb poserar på isen.

De kan det här med konståkning och uppträder med imponerande säkerhet på isen. Självsäkra på isen men ödmjuka åkare när skridskorna är av. De kommer alla från tre olika klubbar i Dalarna, har sysslat med sporten i cirka tio år, och är duktiga som få - men betraktar inte varandra som konkurrenter.

– Vi kastar inte sneda blickar mot varandra. Vi har ju känt varandra länge och vi ses mycket på tävlingar. Det är snarare så att vi tävlar mot oss själva, man vill hela tiden bli bättre, säger Elsa Ottosson från Leksands IF Konståkning.

Elsa Ottosson, 18 år, från Leksands IF Konståkning innan en piruett.

Hon hoppas att en dag kunna jobba med något inom den kategorin. Vad det blir får tiden utvisa. Men för att nå elitserien krävs hårt arbete och upprepade höga poäng på tävlingar, förklarar Maja Norling från Borlänge Konståkningsklubb.

– Om man får tillräckligt höga poäng på A-tävlingar så kan man kvala in till elitserien.

Huruvida det blir någon elitserie av de tre talangerna återstår att se. Än så länge är det mest på kul. Som det var för tio år sedan då intresset föddes, vilket skedde av en lycklig slump. I alla fall för Johan Sparr från Orsa Konståkningsklubb.

Johan Sparr, 16 år, från Orsa Konståkningsklubb flyger fram på isen.

– Jag såg en show som klubben i Orsa alltid har varje år. De visade upp sina konster ackompanjerat av en klassisk disneyfilm. Då ville jag också vara med! säger Johan Sparr.

– För mig var det så att jag hade bestämt mig för att antingen börja på balett eller konståkning. Det blev konståkning, säger Elsa Ottosson.

Läs även: Konståkning tog över hockeytemplet

Se fler bilder här nedan:

Mer läsning