Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bidrag till flyktingstöd i Siljansnäs

Helene Tungel Gundhe och hennes familj har tagit hand om tre flyktingpojkar från Irak och en från Syrien. Nu har hon besökt Odd Fellow-logen Siljansbygd i Leksand och berättat om Siljansnäsmodellen – och logen överlämnade 10 000 kronor i stöd till arbetet för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn

Annons

Helene Tungel Gundhe från Siljansnäs Sockenförening flankerad av Odd Fellows övermästare Per Daniels, till vänster, och Holger Nilsson, initiativtagare till insamlingen och stödet till Siljansnäsmodellen.

Det var när Migrationsverket i höstas skulle stänga flyktingboendet i stugbyn i Siljansnäs och flytta ett 80-tal flyktingar till Trängslet som invånarna i Siljansnäs skapade Siljansnäsmodellen.

Den går ut på att stugbyns ägare hyr ut stugorna till självkostnadspris till flyktingfamiljerna och att det finansieras genom gåvor och intäkter från olika arrangemang.

Helene Tungel Gundhe från Siljansnäs Sockenförening och några av Siljansmodellens volontärer har gästat Odd Fellow och berättat om engagemanget för flyktingarna och om hur invånarna i Siljansnäs jobbat och jobbar.

Det centrala i verksamheten är att sockenföreningen lyckades hyra stugor, men engagerade invånare har också hjälpt till med att skaffa bland annat möbler, husgeråd och kläder

– Det har varit möjligt genom engagemang från privata bidragsgivare, Svenska kyrkan, Källan, Leksands Sparbank och lokala företag, berättade Helene Tungel Gundhe och uttryckte glädje över att flera av de nyanlända kvinnorna fått jobb inom barnomsorgen.

– Nu är det männen som behöver få hjälp med att hitta riktiga jobb. Viljan att göra rätt för sig saknas inte, betonade hon,.

Odd Fellows övermästare Per Daniels överlämnade ett bidrag på 10 000 kronor till Siljansmodellens arbete. Holger Nilsson initierade stödet i syfte att ge flyktingbarnen en meningsfull fritid och Odd Fellow på riksplanet fann satsningen så lovvärd att de lokalt insamlade medlen dubblades.

Odd Fellow är ett internationellt nätverk. Det fick en svensk gren 1878 och den omfattar idag ungefär 40 000 Odd Fellowbröder och Rebeckasystrar. Logen Siljansbygd har 140 medlemmar och Rebeckalogen i Leksand är ungefär lika stor.

Nätverket bedriver en betydande humanitär verksamhet och stöttar bland annat UNHCR och Sjöräddningssällskapet, som använt medlen för de gula båtar som undsätter flyktingar på Medelhavet. I Leksand stöttar nätverket bland annat Svenska kyrkans diakoni och ger räddningstjänsten Odd-björnar till barn i nöd.

Mer läsning

Annons