Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända vill stanna i Leksand men har ingenstans att bo

Om ett par veckor stängs asylboendet i Siljansnäs. Flera av de som bor där har fått uppehållstillstånd och vill stanna kvar i Leksand. Det rör sig om 15-20 personer.
– De är nu i akut behov av eget boende, säger boendesamordnare Holger Petersson, och efterlyser alla tänkbara lösningar. Vi hoppas på leksandsbornas hjälp här.

Annons

Senast den 20 maj ska 17 asylboenden avvecklas i Dalarna, ett beslut som nyligen togs av Migrationsverket. I Siljansnäs stängs boendet redan vecka 8.

– Det här betyder att vi har bråttom med att hitta privata bostäder, säger Holger Petersson. Vårt mål är att alla som vill stanna ska få någonstans att bo. Nu krävs snabba och kreativa lösningar.

– Vi söker bostäder för 15 till 20 personer, men där ingår också familjer, så det krävs inte 15-20 bostäder, berättar han. Och för de som är ensamma fungerar det bra med ett rum med tillgång till dusch, toalett och matlagningsmöjligheter.

Enligt Holger Petersson är det en fördel om bostäderna ligger i Insjön, Leksand eller Tällberg där tågen kan komplettera de glesa bussturerna. Han efterlyser alla tänkbara lösningar, även tillfälliga boenden och boenden som blir lediga senare under året.

– Om vi vet att vi får tillgång till bostäder senare under våren så kan vi ordna tillfälliga boenden tills turistsäsongen drar igång, säger han.

Projektet Boplats Leksand startade i oktober i fjol, där målet var att på ett år teckna 20 privata hyreskontrakt för nyanlända.

I dagsläget har kommunen kunnat skriva 21 kontrakt med privatpersoner vilket givit 43 nyanlända egna bostäder i framför allt hus och stugor, men också vissa lägenheter.

– Det är fantastiskt bra, säger Holger. Leksandsborna har ett stort engagamang i frågan, och det är ju en situation som alla kan vinna på. Nyanlända får stanna på en trygg ort, vi får möjlighet att lära känna nya grannar, hyresvärdarna får en extra inkomst och husen hålls varma året om.

Boendesamordnare Holger Petersson tv och Lars

Både hyresvärdar och hyresgäster får stöd genom projektet Boplats Leksand. Den 15 februari arrangeras till exempel en utbildnings- och inspirationsdag där de får lära sig om till exempel elsäkerhet, försäkringar och sopsortering.

Boplats Leksands resultatUnder projektets tre första månader, oktober tom december, hölls 35 bosamtal (intervjuer med bosökande), 23 bostadsvisningar genomfördes och i 15 fall skrevs kontrakt. Totalt fick 22 nyanlända egen bostad.

Under januari 2017 har tre nya kontrakt för totalt åtta personer tecknats. Om allt faller på plats tecknas ytterligare tre kontrakt för 16 personer inom kort. Utöver dessa kontrakt behövs bostäder åt ett cirka 15-20 nyanlända på asylboendet i Siljansnäs som har fått uppehållstillstånd, men saknar eget boende.

Mer läsning

Annons