Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska länets sämsta bårhus repareras

/
  • Misstänkt mögelangrepp i taket.  Foto: Jens Wahlström
  • Begravningsentreprenör Mattias Lundström välkomnar en uppfräschning av bårhuset.  Foto: Christer Klockarås

Annons

Fukt, mögel i kylrummet, flagnande färg på väggar, smutssvart vid ventiler och in med de avlidna i visningsrummet direkt innanför entrén.

Mattias Lundström och hans kollegor välkomnar en uppsnyggning av bårhuset. Bättre sent än aldrig. Synd bara att inte begravningsentreprenörerna fick vara med lite mer i planeringen, tycker Lundström.

Nytillträdde fastighetsförvaltaren vid landstinget, Belinda Östrand Bonde, berättar för tidningen att reparation och ombyggnaden beräknas ta ett par månader och kosta under miljonen kronor.

- I somras diskuterade vi var vi skulle göra av de avlidna under ombyggnadstiden, fortsätter Mattias Lundström. Det bestämdes att vi skulle köra dem till Mora lasaretts bårhus.

Det blir en liten tillbyggnad med väntrum och toalett. Vidare ska golv, väggar och tak renoveras. Belinda Östrand Bonde berättar vidare att kommun och landsting står för kostnaderna.

- Går det på räls är det klart om ett par månader.

Mattias Lundström påpekar att det är kommunens ansvar att ha ett bårhus där de avlidna ska förvaras. Och det är klart att det ska se hyfsat ut. Och att ha tvättrum och förvaring av avlidna i samma rum är inte så lyckat, menar Lundström vidare.

- Det känns som en seger att det kommit igång, avslutar han.

Mer läsning

Annons