Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska fåglarna i räknas inpå knuten

På fredag morgon drar årets fågelräknarhelg igång. Under fyra dagar engagerar sig runt 20 000 rapportörer från hela landet med att räkna våra vinterfåglar. I Rättvik, Leksand och Gagnef är det talgoxen som är herre på täppan - 1 758 talgoxar räknades in i de kommunerna i fjol.

Annons

Sedan 12 år tillbaka har vi räknat våra fågelbordsgäster i projektet Vinterfåglar inpå knuten. Vid starten deltog 3 000 personer, idag är antalet rapportörer uppe i över 20 000.

– I Dalarna är vi väldigt aktiva fågelräknare, berättar Staffan Müller från Leksands Fågelklubb. Vi ligger fyra i landet med nästan 1 000 personer som räknar fåglarna i trädgården.

Talgoxen är den vanligaste gästen, följd av blåmes och domherre. 2016 räknade leksingarna in 768 talgoxar, 530 blåmesar och 516 domherrar. Rättvikarna 606 talgoxar, 269 domherrar och 232 blåmesar. I Gagnef rapporterade man in 384 talgoxar, 259 blåmesar och 232 domherrar.

Domherren blev stolt trea i Leksand i fjol vinter.

Vem som helst kan vara med och räkna sina fågelbordsvänner, vuxna som barn.

– Barnen i Gärde skola i Leksand har under flera år varit med som rapportörer i Vinterfåglar inpå knuten, berättar Staffan Müller. Under årets ”husförhör” klarade ungarna galant att namnge alla de 13 olika fågelbordsarterna som jag visade upp. Även Tällbergs skola matar fåglar på skolgården, och har nu fått hemläxa att räkna fåglarna hemma. Det är imponerande att även de yngsta är så duktiga på fåglar!

Staffan följer med spänning fågelräkningen och hoppas att Siljansbygden ska ha flest rapportörer i landet. Och själv har han en önskefågel.

– Min dröm är någon gång få in en rapport om vitryggig hackspett. Det är en art som nästan är utrotad i Sverige, men som gärna söker sig till talgen på fågelbordet.

Fotnot: Fåglarna kan räknas från fredag morgon till måndag kväll. All information om hur man räknar och rapporterar finns på birdlife.se.

Mer läsning

Annons