Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är kullvevbåten i hamn - tävla om att namnge båten!

/
  • Nytt namn. Gamla Stan har vevslupen hetat i sju år, men vad ska båten heta när hon trafikerar Siljan? Tidningens läsare uppmanas komma med namnförslag.  Foto: Annki Hällberg
  • Hemmahamn. Snart ska lastbilsflaket bytas ut mot Siljans vatten och vevkullorna Kus Karin Nissniss, Dagmar Brizell, Marianne Gustafsson och Kajsa-Lena Isaksson får ta plats vid skovelhjulen. Fullmäktiges ordförande i Leksand Lasse Nygård önskade båt och besättning lycka till samt tackade eldsjälen Hoff Sven Hedlund för hans arbete.  Foto: Annki Hällberg

Annons

- För 200 år sedan gick både män och kvinnor på herrarbete härifrån. De hamnade både i Skåne, Göteborg, Gävle och Ryssland, berättade Lars Nygård, kommunfullmäktiges ordförande i Leksand när han välkomnade vevslupen Gamla Stan till sin nya hemmahamn - Leksand.

Nygård passade också på att hylla och tacka eldsjälen Hoff Sven Hedlund som sett till att det hela blivit verklighet genom sitt engagemang i att teckna ner främst de kvinnliga herrarbetarnas historia.

Det började med trädgårdskullor som en hyllning till sin egen mor och har sedan lett till en omfattande forskning om kullvevbåtar med dalkullor som vevande besättning för att frakta främst stockholmarna mellan huvudstadens öar i mitten på 1800-talet. En forskning där upptäckten av nybyggda vevslupen Gamla Stan blev grädden på moset.

I går fraktades båten på lastbil till Leksand och fick ett varmt mottagande under Åkdon och Termos månadsträff vid Hembygdsgårdarna i Leksand.

- Det är mig veterligen första gången vi fått besök av en båt utan motor - men det är ett åkdon så det är inga problem, sa Lars "Fabrikör'n" Gudmundsson i arrangörsstaben för Åkdon och Termos som än en gång kunde räkna in över 250 åkdon i sommarkvällen.

Kullvevbåtens hemmahamn kommer som sagt att bli Leksand, men meningen är att hon ska trafikera hela Siljan om intresse finns.

- Vi hoppas att via båten kunna sprida kunskap om herrarbetena och så vill vi bli ett givet inslag i Siljans båtliv.

- Det finns många användningsområden för båten, allt från turistturer till bröllop och studiebesök, sa Marianne Gustafsson som tillsammans med Kus Karin Nissniss, Kajsa-Lena Isaksson och Dagmar Brizell är båtens besättning och också stommen i den "Kullförening" som håller på att bildas för att bland annat värna båtens framtid.

Alla fyra dessutom för dagen iklädda egenhändigt sydda och koponerade kulldräkter med tidigt 1800-tals stuk.

- Vi har tittat på teckningar och läst oss till att de hade hilkor (hättor) med långa snibbar, tjocka vadmalskjolar och sådana här snörliv, visar Kajsa-Lena Isaksson.

Det dröjer dock ännu några veckor innan kullvevbåten med besättning får känna på Siljans vatten. Efter välkomnandet bar det av via lastbil till kommunens förråd för viss översyn, men innan hösten blir det premiärtur och tidningen är naturligtvis på plats.

Vad ska båten heta? Du kan namnge den! Vinn en åktur med båten!

Tidningens läsare har fått den grannlaga uppgiften att namnge kullvevbåten.

Maila ditt namnförslag till leksand@daltid.se eller SMS:a till 72023. Märk både mail och sms med "båtnamn" och glöm inte att skriva ditt eget namn och telefonnummer.

Sista datum för namnförslag är torsdagen den 19 juli 2007. Vinnaren får äran och givetvis en åktur med båten!

Mer läsning

Annons