Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mosaik i Siljansnäs kyrka

/

Annons

Invigningen skedde i samband med gudstjänsten på förmiddagen.

Kyrkoherde Fredrik Lautmann skötte själva invigningen och Peter Lundqvist välkomnade den nya kyrkvärden Olle Wikström. Prästen Stig Jonsson deltog också.

Även kyrkokören uppträdde under gudstjänsten.

Fredrik Lautmann är mycket nöjd med den nya mosaiken, mattan och ljusbågarna.

- Mosaiken är fantastiskt vacker. Det är en mosaik med djup och den visar Maria med jesusbarnet, det är bra att få in något kvinnligt i kyrkan. Först hängde vi den på väggen på prov under en period och alla sa det var precis rätt. När vi var överens så skickade vi in ansökan till länsstyrelsen om att få mura in den i väggen, berättar Fredrik Lautmann.

Det är en dekorationsgrupp utsedd av kyrkorådet i Siljansnäs, som genomför förändringarna och utsmyckningarna i kyrkan. I gruppen återfinns Fredrik Lautmann, Monica Deroy, Stig Jonsson, Louise Ahlström och Ingrid Wikström.

Den vackra mosaiken har gjorts av Akke Hugh Malmeström och har skänkts av Akkes barnbarn Lotte Schwarcz. Ingalill Tegskär har vävt mattan. Mönster och färger har hämtats ur tidigare mattor formgivna av Magdalena Laurell. Åke Malm har renoverat ljusbågarna.

- Vi har fått mosaiken i gåva av Lotte Shcwarcz. Den passar otroligt bra nu när vi fått den inmurad i väggen. Vi är jättetacksamma och nöjda att vi fått den. Vi invigde också en ny matta som blev klar den här veckan, berättade Karin Byström.

Ljusbågarna fanns tidigare i kyrkan när man använde stearinljus, men det var förmodligen opraktiskt med droppande stearin och de togs bort.

- Vi hittade dem uppe på kyrkvinden där de låg rostiga och fula. Åke Alm har renoverat dem och fixat till elektriska ljus på dem.

Lutherhjälpen hade bakat bröd som besökarna kunde köpa efter gudstjänsten och betalningen gick till Lutherhjälpen.

Det serverades också kaffe.

- Kristina Munck berättade också om andra ikoner av Malmeström som man ställt upp i församlingshemmet.

Mer läsning

Annons