Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljoninvestering i Leksandsvägar

/
  • Behov av upprustning. Under åren 2007-2009 kommer det att investeras cirka 2,8 miljoner kronor i huvudvägarna inom Leksand-Floda vägars samfällighet. Enligt Tommy Lannemar, ordförande i Leksand-Floda vägars samfällighet, så är vägen i stort behov av upprustning. Vägbanan ligger idag så lågt att vattnet rinner ner på vägbanan och stannar där, istället för att rinna ner på sidan av vägen.  Foto: Göran Persson

Annons

Vägbanan ligger idag så lågt att vattnet rinner ner på vägbanan och stannar där, istället för att rinna ner på sidan av vägen.

Inom vägsamfälligheten finns det totalt 1200 fastighetsägare, varav merparten finns inom Leksands kommun. Av dessa är omkring 150 fritidsfastigheter.

Några banklån kan inte samfälligheten ta för att rusta upp vägarna, utan pengarna måste in på kontot innan upprustningen drar igång.

Tommy Lannemar förklarar att ingen utdebitering till fastighetsägarna skett under flera år, detta på grund av den omarrondering som gjorts och efterföljande vägförrättning.

- När man tidigare exempelvis drev 500 kubik timmer så betalade man vägavgift därefter, detta var ett orättvist system. Stugägarna blev subventionerade av skogsägarna, berättar Tommy Lannemar.

Upprustningen av huvudvägarna har redan påbörjats och då har de likvida medel som funnits använts.

Tommy Lannemar framhåller också att beslutet att genomföra upprustningen har gjorts enligt de regler som finns för vägsamfälligheten.

- Allt har gått enligt stadgarna. Det har varit öppet för alla fastighetsägare och de har haft tillgång till all information, säger han.

Enligt Lannemar har ingen fastighetsägare riktat kritik mot förslaget när det var uppe för diskussion och senare beslut. Efter att fakturorna skickats ut har dock fritidshusägare bland annat reagerat på att fakturorna i vissa fall är höga och att det tas ut ett "förskott" på vägavgiften. Därefter har namninsamlingar startats där en del av fastighetsägarna kräver att en ny stämma ska hållas.

Lannemar förklarar också att årsstämman valde att inte uttaxera 200 000 kronor på huvudvägarna de två sista åren, utan istället låta fastighetsägarna betala sin andel av detta redan nu. Genom detta blir andelen billigare att betala - jämfört med om samfälligheten skulle uttaxera 200 000 kronor under åren 2010-2011. Detta beror bland annat på att man sparar in administrativa kostnader.

Den faktura som fastighetsägarna nu fått, har en betalningstid på 60 dagar, och ska vara betald innan den sista augusti i år.

Mer läsning

Annons