Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Månadens föremål – en samling fotografier

Månadens föremål är en samling fotografier som Leksands lokalhistoriska arkiv har fått i gåva. Givaren kunde tala om att samlingen tillhört hans mormor, Johanna Weigård, som varit småskollärarinna i Sundsnäs.

Annons

Johanna Knubb (senare Weigård) föddes 1887 den 22 oktober på Åkerö nr 7. Hennes föräldrar var Knubb Anders Andersson och Anna Larsdotter. Johanna var yngst i en stor syskonskara och modern var 47 år när Johanna föddes.

Samlingen med fotografier.

1917 den 1 september när Johanna skulle fylla 30 år, gifte hon sig med mureriarbetaren Saras Anders Daniel Persson från Sundsnäs nr 1. Paret flyttade till Sundsnäs och kom att ta efternamnet Weigård. 1940 den 17 april avlider Johanna 53 år. I dagsläget vet vi inte så mycket mer om fotografierna utan vi kan bara anta att det är släkt och vänner till familjen Weigård. Arkivet är mycket tacksam över gåvan och hoppas att få hjälp av allmänheten att få veta mer om familjen och höra fotografiernas, idag tysta historia, berättas.

Månadens bild - O.E. Clason med dottern Anna Clason

Månadens bild är tagen av plåtslagaren och fotografen O E Clason och visar honom själv med dottern Anna Clason. 2005 fick det lokalhistoriska arkivet i gåva 208 glasplåtar tagna av O.E. Clason. Oskar Emanuel Clason var född 1877 den 25 oktober i Hudiksvall. Han var son till Konditorn Bror Isaac Clason och hans 26 år yngre (tredje) hustru Emma Kathrina Åkerstedt. 1900 avlider fadern och O.E. flyttar då till Ljusdal. 1904 den 23 oktober gifte han sig med Matilda Karolina Dalström från Ljusdal. 1904 i november flyttade paret till Leksand. Familjen fick fem barn, alla födda i Leksand.

Mer läsning

Annons