Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande tider för Leksandsdörren

/
  • Lysande tider. Niklas Johansson berättar att det går mycket bra för Leksandsdörren just nu. Bakom sig har han en av robotarna i fabriken. Företaget producerar 9000 ytterdörrar per år.  Foto: Göran Persson

Annons

Investeringarna görs för att öka produktionskapaciteten med 40 procent. Anledningen är en ökad efterfrågan på företagets produkter och att företagsledningen planerar att utöka sitt produktsortiment.

- Vi måste vidga vårt produktsortiment för att trygga investeringarna. Vi planerar att börja tillverka flera produkter redan nästa år, berättar Niklas Johansson på Leksandsdörren AB och fortsätter:

- Vi är nu i slutfasen av vår investeringsplan. Det handlar om investeringar i en robotanläggning, måleri, en datastyrd fräsmaskin, logistik och utökning av fabrikslokalerna.

- Leksandsdörren går bra, vi har marknaden med oss. Det är högkonjunktur i byggbranschen i Sverige och det är även stor efterfrågan på våra produkter på exportsidan. Förhoppningsvis leder det på sikt till nyanställningar.

Företaget exporterar ytterdörrar till Norge, Estland, Spanien, Kina och Japan. - Japan står för den största exportmarknaden för vår del, vi har också en kille anställd i Kina som arbetar halvtid för oss.

När Niklas började på företaget år 1994 så var företagets export bara tre procent och i dag ligger den nästan på 50 procent.

- Att utöka vår export - med bibehållen svenska marknadsandel - har varit drivkraften för mig, berättar Niklas som tror att ett tiotal arbetstillfällen tillkommit i företaget tack vare exporten. I dag är vi 32 anställda och omsätter cirka 38 miljoner kronor per år, säger han.

De anställda kommer både från orten och flera pendlar från Bjursås, Rättvik, Mora, Djurås och Falun. Företaget har i dag en marknadsandel på 8-10 procent inom landet och målsättningen är att öka marknadsandelen med 1-2 procent per år på den svenska marknaden.

Ett problem vid nyrekrytering av arbetskraft är att få rätt kompetens.

- Vi vill ha någon med träkompetens, med spetskompetens som till exempel NC-operatör för datastyrda maskiner. Personen bör även ha god snickerikänsla, säger han.

Nästa stora investering som företaget står inför är en utbyggnad av företagets lagerlokaler. Anledningen är att man måste gå från orderstyrd produktion till en produktion där företaget producerar för att ha ett lager. Något som marknaden kommer att börja kräva inom den närmaste tiden.

Mer läsning

Annons