Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand lockande för kulturturister

/
  • Fräsgården i Leksboda  Foto: Katarina Cham
  • Holen i Tällberg.  Foto: Tony Klintasp
  • Hembygdsgårdarna i Leksand har haft en rekordsommar med cirka 1 000 besökare. Bilden är tagen när Kus Karin Nissniss visade skoleleverna Per Bond, Samuel Winter och Axel Nääs hur man bakade bröd förr i tiden.  Foto: Annki Hällberg
  • Kultuchef Marie Folkesson gläds över höga besökssiffror i sommar.  Foto: Annki Hällberg
  • Foto: Christer Klockarås

Annons

Mycket sol men också en hel del regn. Sommarens väder var både ombytligt och kulturturistvänligt om man tittar på besökssiffrorna till kommunens olika hembygdsgårdar.

- Flest besökare har det varit på hembygdsgårdarna här i Leksand. Cirka 1 000 personer har kommit dit och blivit guidade och det är 650 fler än förra året.

- Och då har vi inte räknat med alla besökare vid andra evenemang som medeltidsmarknanden, Rework the World, Blomsterdagarna och nu Bondens marknad, berättar kulturchef Marie Folkesson.

Ankarcronas Holen i Tällberg och Fräsgården i Leksboda har också lockat en hel del besökare.

- Till Holen har det kommit cirka 400 personer och det är ungefär lika som förra året och Fräsgården har ökat från 174 till 233, fortsätter Marie Folkesson stolt.

Men det är inte bara hembygdsgårdarna som lockat folk. Kulturhuset i Leksand med bibliotek på ena våningen och museum och utställningslokal i källarplanet slog rekord i augusti månad.

Då kom det drygt 14 000 besökare vilket är 1 000 fler än samma månad förra året.

- En anledning är många turister från Holland och Tyskland som inte hittade Turistbyrån och som vi självklart hjälpte istället.

I juni och juli var det dock lägre besökssiffror i kulturhuset än sommaren 2009.

- Utställningen om Leksandsdräkten lockade inte lika många besökare som Stina Suneson gjorde förra sommaren.

- Samtidigt går det inte att jämföra eller tro att man hela tiden ska bräcka fjolårets siffror. Det är många faktorer som spelar in.

- Nu ser vi fram emot nästa säsong för det finns mycket mer att utveckla tillsammans med kulturföreningarna, avslutar Marie Folkesson.

Mer läsning

Annons