Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif slutar efter 30 år

/
  • Slutar på plus. Gästerna och personalen är det som jag kommer att sakna mest. Annars känns det bara bra att sluta när sifforna är på plus!
  • Förtida pension. Leif Eriksson, föreståndare för Orsandbadens camping väljer att gå ett år innan pensionen.

Annons

Det surras mycket kring Leksands camping och stugby i Orsandbaden just nu.

Kommunen har under en tid haft förhandlingar med Leksands IF:s fastighetsbolag som vill köpa anläggningen. Härom dagen dök även en annan intressent upp, den börsnoterade campingkedjan Nordic Camping.

Men trots intressenter och försäljningsplaner har ingen ännu varit på plats och tittat på campingen - varken säljare eller köpare.

- Det tycker jag är minst sagt märkligt, säger föreståndaren Leif Eriksson.

- Att LIF inte vill gå igenom husen och se vad det är man ämnar köpa och att politikerna i Leksand inte kommer hit för att se vad det är man eventuellt säljer?

Senast en politiker officiellt satte sin fot på Orsandbaden var för fyra år sedan efter det valet.

- Annat var det på Roland Bergs tid som ordförande i fritidsnämnden. Han var ofta här och hörde sig för inför olika beslut, minns Leif Eriksson som tycker att kommunen varit en bra ägare av campingen under alla år.

- Jag har aldrig haft några problem utan tycker jag har fått gehör för mina idéer. Egentligen förstår jag inte varför kommunen funderar på att sälja, men måste man göra det så tycker jag att någon som kan branchen ska ta över.

Under de 30 år som Leif haft ansvaret på Orsandbaden har det hänt mycket. Alla människor han har träffat, där flera har blivit som släktingar:

- Vi har det tyska paret som varje år ska ha sin speciella campingplats och familjen från Västkusten som började komma hit redan på 1950-talet och fortfarande kommer, nu med barn och barnbarn.

Och själva campingens utveckling med den ena stugbyn efter den andra.

- När jag kom hit fanns det åtta elplatser på campingen, i dag finns 250! Och första tiden skötte jag också det mesta själv, allt från bokning till städning av stugor. Sedan fick jag hjälp med städningen, minns Leif som fortfarande har telefonjour dygnet runt. Något som infördes efter allt för många lappar om sena nattgäster som vänt om.

- Min fru Monica har varit mycket tålmodig under åren! konstaterar han tacksamt.

Vad tror du händer med campingen i framtiden?

- Ingen aning! Jag har fått lika lite information som någon annan. Men jag har sett en ritning, och om jag tolkar den rätt så vill LIF ta bort 300 av de 500 campingplatser som finns i dag och ersätta dem med både villor och campingstugor, blandat.

- Det tycker jag vore tråkigt för campingens del för det skulle kraftigt minska möjligheten för vanligt folk att komma hit och bo.

Vad ska du själv göra nu när du bli pensionär?

- Jag ska ligga i hängmattan mellan lindarna på vår gård i Skåne och njuta av rovfåglarnas segelflygning!

- Min fru tror inte att jag kommer att klara av att göra ingenting, men har man hus finns det alltid saker att pyssla med så det oroar mig inte.

Vad kommer du att sakna mest?

- Kontakten med gästerna och så naturligtvis min härliga personal som det är fanstastiskt kul att jobba med.

FAKTA OM LEIF ERIKSSON:
Ålder: 64 i juli
Yrke: Campingföreståndare
Bor: I Leksand
Familj: Fru Monica, två barn, fem barnbarn och ett barnbarnsbarn påväg
Intressen: Idrott i alla former. Har haft LIF-säsongkort i 30 år, men är i hjärtat en trogen Hammarbyare.

ORSANDBADENS EKONOMI:
Orsandbaden ska varje år betala cirka 600 000 kronor i avkastning till kommunen plus så kallade overheadkostnader (administration) på drygt 340 000 kronor.

Den eventuella vinst som sedan blir återgår till verksamheten.

År 2006 blev nettot cirka 800 000 kronor varav 300 000 läggs i en pott för campingens behov.

"2006 är det första året som vi kan lägga något i potten sedan år 2000. De andra åren har vi visserligen gått med plus, men betalat av olika investeringar som gjorts" säger Christer Lundman, förvaltningschef på kultur-fritid som har Orsandbaden under sina vingar.

Mer läsning

Annons