Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen lyrisk över Siljansnäsmodellen

På torsdagen besökte landshövdning Ylva Thörn asylboendet i Siljansnäs.
Efteråt var hon lyrisk över de gemensamma krafter som ger flyktingarna möjlighet och förutsättningar att anpassa sig till det svenska samhället.
– Det är absolut ett av de bästa integrationsprojekt jag har sett. Alla inblandade förtjänar stor respekt, säger landshövdingen.

Annons

Landshövdingen lyfter fram bygdeföreningen, Feen, boende i Siljansnäs, flyktingarna själva, kommunen, Leksands sparbank och fadderverksamheten som startade redan då de asylsökande bodde vid Leksand strand.

– Den här kraften, att visa att det går att göra skillnad tillsammans, imponerar på mig. De här människorna får en möjlighet och förutsättningar att komma in i det svenska samhället och lära sig språket. Alla har inte träffat migrationsverket ännu och många lever i väntan. Men de har visat ambitionen genom att lära sig språket och få barnen att gå i skolan. Det är ett vettigt liv i väntan på besked, säger landshövding Ylva Thörn.

Landshövding Ylva Thörn imponerades av engagemanget i Siljansnäs.

Hon medger att det varit problematiskt generellt runt om i landet med den stora flyktingvågen som kom 2015.

– Det är nu det stora arbetet börjar med att integrera flyktingarna i samhället. Därför är det så viktigt att ha goda exempel också. Det är lätt att alltid vara överkritisk när saker inte fungerar, därför är det viktigt för mig att belysa de insatser som görs. Allra helst i Siljansnäs där väldigt många bidrar med det de kan och tillsammans får ett bra resultat.

Vad tar du som landshövding med dig från besöket?

– Det finns en överenskommelse mellan Dalarnas kommuner om det jobb vi behöver göra, Vägen in. Det handlar om anpassning till samhället, att lära sig språket, ordna boende och skolplatser. Jag kommer att sprida det här goda exemplet i vårt län, men jag kommer också ta upp det när vi har våra träffar på landshövdingnivå, säger Ylva Thörn.

Mer läsning

Annons