Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägergårdens snart såld

/
  • Arbetsplats. Gunnar Lindberg i Leksand har bara glada minnen från Molnbyggen där han inledde sin musikerbana tillsammans med kompisarna i bandet Swingsters.  Foto: Annki Hällberg
  • Nöje och natur. Ett komplement till Paradplatsen i Leksand och samtidigt ett tillfälle till rekreation. Det var Bäck Daniels tanke med Molnbyggen.  Foto: Annki Hällberg
  • Den pampiga entrén till Molnbyggen härstammar från nöjestiden då köerna ringlade långa framför biljettluckorna inhysta i de båda tornen.  Foto: Annki Hällberg

Annons

Från nöjespalats till barnkolloni till kristen konferensanläggning. Lägergården vid sjön Molnbyggen sydväst om Leksand mot Dala-Järna har varit med om en hel del sedan den byggdes för 70 år sedan.

Och nu är det dags för ytterligare ett steg i och med att anläggningen är till salu för utropspriset 3 miljoner kronor.

- Det är klart att det känns lite sorgligt, men vi har inte resurser att ta hand om lägergården längre, säger Ingvar Karlsson, pastor i Pingstförsamlingen i Leksand.

- När vi köpte gården i mitten på 1980-talet hade vi många nyblivna pensionärer i vår församling som gärna ställde upp och arbetade frivilligt. Nu är situationen annorlunda, konstaterar han.

Det var 1985 som Pingstförsamlingen i Leksand och Elim i Siljansnäs köpte Molnbyggen för 750 000 kronor. Uthyrning har man haft både sommar och vinter, mellan 20 och 25 läger per år.

- Det är inget säljarkrav från vår sida, men det vore roligt om gården fortsatte i den andan, säger Sakarias Winberg som är försäljningskontakt.

- Flera av de intressenter som nu är kvar har också uttryckt den viljan och det tycker jag låter bra. Sen får man se hur det blir.

En av de som kommer i håg Molnbyggen från den tiden då gården lockade skaror från när och fjärran till dans och bad, är Gunnar Lindberg i Leksand som var där och spelade med orkestern Swingsters från Bjursås.

- Speciellt kommer jag i håg sommaren 1948. Då serverades svenska kräftor ur en pannmursgryta och det var gratis!

En affich från den spelningen visar att det gick tio bussar till och från Noret och Molnbyggen på nöjeskvällarna.

- Det var ett otroligt populärt ställe minns, Gunnar Lindberg.

Inom ett par veckor beräknas försäljningen av Molnbyggen vara klar.

Mer läsning

Annons