Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor lär sig självförsvar

/
  • Självförsvar. Under lördagen genomfördes en introduktionskurs i praktiskt självförsvar för kvinnor och tjejer. Ledare var landslagsmeriterade Agneta Nyman, med svart bälte av tredje graden i judo (3:e dan).

Annons

Tanken på en självförsvarskurs kom upp inom det kvinnliga nätverket Siljorna, en förening för kvinnliga chefer och egenföretagare i Siljansbygden. Styrelseledamoten Marianne Gehlin Smedborn har en bakgrund som ideellt aktiv inom kvinnojouren i Stockholm.

- Där var behovet stort att lära flickor och kvinnor att förhålla sig till hotfulla situationer. Behovet finns även här, men kanske inte i samma omfattning. I Stockholm genomförde vi många utbildningar. Det finns enkla knep att ta till för att klara av situationer som kan uppstå. Inte minst handlar det om attityd till omvärlden. Att sträcka på sig, våga visa styrka och våga bli arg. Att markera och vara tydlig kan eliminera en fara, säger Marianne.

Kursledare i Leksand var Agneta Nyman från Borlänge, tidigare landslagsmedlem i judo. Hon har genom åren genomfört flera liknande utbildningar i skolor och i grupper.

- Det handlar främst om stärka tjejernas självförtroende och självbild. Ofta är tjejer ovana och rädda för det fysiska. Som gammal judoutövare skulle jag önska att alla tjejer började med exempelvis judo, men det är inte säkert att det passar alla. Då kan det vara bra att lära sig hur man kan agera i olika hotfulla situationer. Det här handlar inte heller om något feministiskt manshat. Det är enkel praktisk kunskap för livet, säger Agneta.

Träffen genomfördes på judoklubbens mjuka mattor i Leksands folkhögskola.

- Detta var ett första steg och en introduktion. Om intresse finns är tanken att vi ska arrangera en återkommande kurs i självförsvar för kvinnor och tjejer i Leksand, säger Marianne Gehlin Smedborn.

Till helgens introduktionskurs i självförsvar kom sju deltagare. Medarrangör var Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Mer läsning

Annons