Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna nära förblöda - ingen ambulans på plats

/

Annons

Kvinnan hade ramlat på väg in till optikern och slagit huvudet i entrédörrens glasruta, blodet sprutade ur det öppna såret på huvudet. Optikern Göran Engström ringde SOS alarm men fick beskedet att ambulansen skulle skickas från Falun.

Den tragiska olyckan inträffade strax efter klockan tio på fredagsförmiddagen. Som tur var råkade Jan Carlsson komma gående förbi affären strax efter det att kvinnan hade ramlat. Han har gedigen sjukvårdsutbildning som han fått tidigare under sin tid som anställd vid Vägverket.

- Jag ser att det kommer en stråle av blod från hennes huvud och att människorna där inne är stressade, berättar Jan Carlsson som gick in och försökte stoppa blodflödet med det som fanns till hands i form av hushållspapper och annat, men blodet fortsatte bara att rinna. Samtidigt kom beskedet från SOS alarm att närmaste ambulans finns i Falun.

Nu inser Jan Carlsson att kvinnan kommer att dö om inte hon får snabb vård. Han beordrar en annan person att ordna fram en taxi och får hjälp att bära in kvinnan i taxibilen. Hans order till chauffören är att kvinnan måste till vårdcentralen så snabbt som möjligt och att det i nu handlar om liv eller död för hennes del.

Jan Carlsson poängterar att han inte vill ses som någon hjälte, men han vill att händelsen kommer till allmän kännedom. Han är mycket kritisk till att sjukvården i dag fungerar så pass dåligt att en människa var nära att få sätta livet till då det inte fanns någon ambulans i närheten.

- Ska vi ha det så här i samhället? undrar Jan Carlsson.

Kvinnan fördes i går från Leksands vårdcentral till lasarett för vidare vård. Tidningen kunde i går inte nå driftschefen vid SOS alarm i Falun för en kommentar.

Mer läsning

Annons