Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kullvevbåten klar för Leksand

/
  • På väg. Snart är vevslupen Gamla Stans hemmahamn Leksand. Ägaren Marcus Forsell har donerat båten till kommunen tack vare Hoff Sven Hedlunds idoga forskande.

Annons

Det är tack vare Hoff Sven Hedlunds idoga arbete och forskning med att kartlägga trädgårdskullornas liv och leverne som kullvevbåten nu kommer till Dalarna och Leksand. Vevbåten Gamla Stan är från år 2000 och byggd efter gamla ritningar och har fram tills nu varit i privat ägo.

Ägaren Marcus Forsell har dock kommit fram till att den rätta platsen för båten är Siljan eller Dalälven och Hoff Sven Hedlund jobbar nu som bäst på att får ordning på donationspapperen. Vidare måste det också till någon som tar på sig underhållsansvaret. Byalag, kyrkbåtsroddare och andra föreningar kommer att kontaktas för såväl underhåll och hemmahamn som användandet av båten.

- Det finns mycket vi kan göra med båten, säger kulturchef Anna Svensson.

- Uppvisning i samband med temadaga och kyrkbåtsrodd, provapå-rodder, turistturer - vi får se var vi landar.

Självklart är att båtens besättning ska bestå av vevkullor i dräkt så som det var i Stockholm och den som är intresserad av ett vevkullejobb kan höra av sig till Hoff Sven Hedlund i Leksand.

Fakta: Andra vevbåtar

  • År 1543 konstruerade en spansk ingenjör en experimentbåt med 40 vevande män. Eventuellt kan Leonardo da Vinci vara uppfinnaren, uppgifter som nu håller på att kontrolleras.
  • Under Amerikanska inbördeskriget (1861 till 1865) sänktes ett av Nordstaternas skepp av sydstaternas ubåt H.L Hunley. Ubåten drevs av åtta män som satt i ett utrymme endast en meter i diameter som lystes upp av stearinljus.

Mer läsning

Annons