Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Erik Grate i fokus på Skebergsdagarna

/

Annons

Erik Grate hälsade ofta på sin syster Signe Bohman, som var sommarboende i byn. Han trivdes i byn och köpte sedan Jongården på auktion år 1940. Därefter byggde han om gården och flyttade även dit flera andra byggnader.

Under Skebergsdagarna kan besökarna ta del av den fina utställningen i bygdegården om Erik Grate, där finns bland annat flera skulpturer som han skapat. Erik Grate föddes år 1896 och dog 1983. Han studerade bland annat modellering och gipsgjutning på Tekniska skolan i Stockholm.

Erik Grate är den siste av kändisarna från byn som står i fokus under Skebergsdagarna.

- Men det finns även andra verksamheter och andra människor att lyfta fram framöver, berättar Birgitta Lindström som är sekreterare i föreningen Skebergs bygdegård.

Från torsdag till och med söndag så är det ett digert program; besökarna kan ta del av utställningen, bildforskning, släktforskning, brödbakning i bagarstugan och se hantverkare i arbete. Dessutom är det visning av skolhus, lärarbostad och den nya fina utbyggnaden av bygdegården. Barnen kan ta en tur med häst och kärra. Det är även loppmarknad, lotterier och kaffeservering. På söndag blir det även en paketauktion.

Skebergsdagarna anordnas bland annat för att få ihop pengar för att kunna underhålla bygdegården. Arrangör är föreningen Skebergs bygdegård.

Mer läsning

Annons