Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bad om hjälp – så många har svarat

Tidigare i år gick kommunen ut med en förfrågan till Leksandsborna om att de skulle hjälpa till med bostäder för nyanlända. Och svaren har formligen rasat in. På bara en månad har boendesamordnaren Holger Petersson fått in närmare 30 tänkbara boenden.

Annons

Leksands nya boendesamordnare har redan hunnit skaffa bostäder år 15 nyanlända.

Leksandsborna har visat stort engagemang när det kommer till nyanlända. Det märktes inte minst av på det stora antalet som den senaste tiden har hört av sig till kommunen med förfrågningar om att hyra ut sina bostäder till nya invånare.

Läs även: Kommunen söker efter fler bostäder till nyanlända

Tack vare ett bidrag från länsstyrelsen kunde kommunen anställda en boendesamordnare vars uppgift ska vara att koppla ihop hyrsvärdar och nyanlända hyresgäster.

Den 3 oktober tillträdde Holger Petersson på tjänsten, och man kan minst sagt säga att han har fått en flygande start. På bara drygt en månad har han redan hunnit hjälpa 15 nyanlända att teckna kontakt och flytta in hos privata hyresvärdar runt om i kommunen.

– Leksingarna är verkligen på hugget och visar att de bryr sig om andra. Redan innan hyresgästerna har flyttat in har det blivit många härliga möten människor emellan. Det här jobbet slår allt jag har varit med om tidigare, säger han i ett pressmeddelande.

Utöver de bostäder som redan blivit klara finns ytterligare ett 20-tal på listan. Dessutom förs dialog med ett 15-tal potentiella hyresvärdar, vilket bådar gott inför 2016 då behovet väntas öka ytterligare.

– Vi vet att väldigt många nyanlända kommeratt få permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd efter nyår och vi är beredda att göra vårt yttersta för att lösa bostadsfrågan åt alla som vill bo i vår kommun.

Han uppskattar att så många som nio av tio flyktingar som hamnade på något av kommunens asylboenden förra året kommer att vilja stanna kvar.

Alla förslag är välkomna, men Holger gör samtidigt två specifika efterlysningar.

– Dels söker vi som kommun boenden nära byskolor som behöver öka sitt elevantal, dels vill vi ha tag på en handikappanpassad bostad åt en familj med två barn som verkligen vill bo kvar i kommunen. Gärna centralt i Leksand eller Insjön, eller åtminstone nära till bussar, säger han.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons