Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollikok – nu fyller Mulle i Leksand 50 år

För 50 år sedan mullrade det till i Leksand och vips var Skogsmulle född. 30 år tidigare hade Friluftsfrämjandet startat sin första avdelning i kommunen. På lördag gör man gemensam sak och ställer till med ett stort kalas.

Annons

Det fanns en tid då Skogsmulle "kollikokade" i snart sagt varje by i Leksand. Det var på 1960-och 70-talet och den som drog igång det hela var Laila Spik.

Mulleavslutning vid Moskogen i Leksand 1970.

– Jag var medlem i Friluftsfrämjandet i Leksand och hade gått en kurs i Borlänge där det fanns information om något som hette Skogsmulle – jag nappade direkt! berättar hon.

När hösten kom var hon och Ingrid Sahlin redo att presentera det naturälskande skogstrollet för barnen i Leksand och sedan rullade det på.

– Mulle för barnen mellan 5 och sex år, sen blev det Strövarna för de mellan 7 och 10 år och Frilufsarna när barnen blev 10 år, fortsätter Laila Spik berätta.

På senare år har även Knytte dykt upp som en skogsaktivtet för de yngre barnen – två till fyra år– tillsammans med föräldrarna.

Skogsmulle själv lever lite lugnare i dag än i unga år – men det beror inte på åldern.

– Vi har haft en del lördagsgrupper, men folk vill vara lediga. Det är svårt att få tiden att räcka till, konstaterar Laila Spik.

På lördag är det dock stort intresse för att "Gå på Mulle". Då samlas gamla Mulleledare i Leksands kommun samt Friluftsfrämjandets medlemmar för att fira Mulle 50 år och Friluftsfrämjandet Leksand 80 år.

Innan festen drar igång så finns det stor chans att Skogsmulle själv vågar sig ut i stadsmiljö på Noret.

Axplock om Friluftsfrämjandet Leksand

Bildades: 1936

Första ordföranden: Kapten Gyllenhammar – som enligt uppgift ska ha haft "pondus som få!"

Åsledsbacken: Byggdes av främjandet med bidrag från kommunen 1953/54. Toppstugans servering sköttes av Daniel och Stina Modig och Adim Åberg hade hand om liften.

Käringberget: 1963 började arbetet med Käringbergets slalombacke.

Aktiviteter: I början var fokus på skidåkning och utflykter till fäbodar. En skidutflykt till Erikhansbodara lockade 200 deltagare. 1961 startade Sigrid Hellkvist (Lampmor) barnskidskola i Sammilsdalsgropen och fick sedan hjälp av Laila Spik.

I dag: Heter ordföranden i Leksand Bengt Liss och den största aktiviteten är vandringar i både fäbodar och byar.

Och vill du veta exakt hur det gick till när Mulle föddes – hör Laila Spik berätta Mulles saga på dt.se

Läs mer om Leksand

Mer läsning