Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockspelet spelar igen – upprustning har fått liv i Leksands 16 klockor

Under två år har klockspelet på udden varit tyst. En upprustning har gjorts och klockorna har fått liv igen.
– Nu har vi bytt ut den gamla trasiga datorn till en ny, säger Mikael Boström Eric' som är ansvarig för Klockspelet.

Annons

TV: Hör klockspelet på udden

Klockspelet byggdes 1989 med hjälp av donatorer och har spelat fyra gånger per dag fram till 2015. Då tystnade de 16 klockorna i toner från d1-f2.

Klockspelet kom till på initiativ av den legendariske organisten Anton Lööw. En arkitekttävling anordnades och det samlades pengar i en fond. Per Johannes var också mycket drivande i bygget av ett klockspel och är på den största klockan citerad i en inskription.

Efter att automatiken bytts ut ljuder klockorna igen. Något som blivit möjligt med hjälp av en donation av Leksands sparbank på 45 000 kronor.

– Nu har vi bytt ut den gamla trasiga datorn till en ny, men vi har kvar de tidigare inspelade styckena. Det är som ett historiskt minne från alla organister som spelat in styckena under åren, berättar Mikael Boström Eric' som i sin roll som organist och musiker i kyrkan har hand om klockspelet.

Varje dag klockan 9.00, 12.00, 15.00 och 18.00 spelas en melodi. Det är olika stycken som spelas beroende på årstid och klockslag. Det går även att spela manuellt från av en klaviatur.

Just nu kan bland annat "Blåsippan ute i backarna står" höras.

– Snart kommer jag byta till lite mer somrig musik. Förhoppningsvis kommer då också värmen, skrattar Mikael Boström Eric'.

Mer läsning för dig som är pluskund:

Kommunen utreder grundskolan – "Det kommer bli en stor utmaning med en ny friskola"

Hängiven dykare får stipendium – "gör vattenstädningar möjliga"

Lugnt fullmäktige – med debatt om LIF-hyra

Mer läsning