Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter levde i misär bland avföring och urin – länsstyrelsen tvingades ta hjälp av polis: "Inga rena ytor fanns"

En stark doft av ammoniak som gjorde det svårt att andas och stora mängder avföring på golv, i fönster och på och bakom möbler. Det var vad som mötte Länsstyrelsens inspektörer hos en djurägare i Leksands kommun.

Annons
Foto: Hasse Holmberg

I början av februari i år genomförde Länsstyrelsen Dalarna en kontroll av djurhållningen hos en person i Leksands kommun – detta efter att man fått in en anmälan om katter som uppgavs fara illa.

När Länsstyrelsen anlände till platsen var ingen hemma och alla resultat att kontakta djurhållaren misslyckades. Efter att ha testat att få tag på dennes arbetsgivare samt en släkting – vilket även misslyckades – bestämde man sig för att ta hjälp av polis för att kunna genomföra kontrollen.

När kontrollanterna klev in i bostaden möttes de av en stark doft av ammoniak och i rapporten från händelsen beskriver man hur det till och med var svårt att andas.

Man upptäckte att tre katter hölls instängda i ett av rummen på övervåningen. I rummet fanns även en kattlåda som var full med avföring, en hink med foder samt en balja med vatten.

Minst fyra katter hölls med tillgång till del av nedervåningen, trapp och en del av övervåningen. Även där fanns stora mängder avföring på golvet samt på och bakom möblerna. På nedervåningen, där stora delar av golvytorna var täckta med torkad avföring, fanns ytterligare en hink med foder samt grumligt vatten.

Inne i köket samt vardagsrum på nedervåningen hölls ytterligaste minst nio katter instängda. Även här var kattlådorna fulla med avföring och inne i vardagsrummet fanns på vissa ställen ett mycket tjockt lager av avföring, smuts och sopor. I möblerna fanns tjocka lager av avföring och man konstaterade i sin rapport att "inga rena ytor fanns" överhuvudtaget.

Några av katterna som sågs bedömes ha ett nedsatt allmäntillstånd. Dock kunde man inte kontrollera detta närmare då de var skygga.

Den stora mängden avföring och smuts gjorde att man kunde konstatera att katterna hållits i denna miljö en längre period och man tog omedelbart beslutet att omhänderta djuren - utan att ge djurägaren tillfälle att yttra sig.

"Länsstyrelsen gör bedömningen att det är absolut nödvändigt ur djurskyddssynpunkt att omhänderta katterna med tanke på den oacceptabla miljö de vistas i", avslutar man rapporten.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons