Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnåldersfynd kan försena vägbygge

/
  • Fyndgrop. Slaggfynd vid de första utgrävningarna tidigare i somras gör att arkeologerna vill gräva mer söder om Timmervägen innan vägbygget får starta. På bilden ses Fredrik Sandberg, Britt-Marie Hägerman och Sandra Lagerlöf.  Foto: Eva Carlsson, Dalarnas Museum

Annons

Efter flera års planering och väntan på pengar är det nu dags för omfattande vägbyggen i Insjön efter semestrarna. Trafikplats Insjön ska bli verkighet för 65 miljoner kronor, men först måste arkeologerna göra ytterligare undersökningar söder om Timmervägen.

- Det stämmer. Vid de första undersökningarna har vi hittat tecken på järnframställning i området, berättar arkeolog Eva Carlsson från Dalarnas Museum.

- Det vi funnit är två slaggbalkar och förhoppningen är att vi även ska hitta spår av ugnar.

De nya fyndigheterna ligger precis i kanten till tidigare fynd och kommer inte som någon direkt överraskning för arkeologerna.

- Nej, att det bedrivits järnframställning i området det visste vi. men hur mycket som finns kvar efter århundraden av jordbruk återstår att se och vi hoppas som sagt på spår efter ugnar, fortsätter Eva Carlsson.

I slutet av augusti återupptar arkeologerna sina grävningar, vilket kan medföra viss fördröjning i vägbygget som är tänkt att starta i oktober.

- Vi har inget annat val än att vänta, säger Anders Hjärtedal på Vägverket.

- Arkeologiska fynd går före enligt lagen. I de allra flesta fall kan vi lösa det utan större tidsförlust, men man vet aldrig.

Enligt arkeolog Eva Carlsson rör det sig dock inte om någon längre tidsperiod.

- Ett par veckor är min bedömning, så jag tror inte det påverkar vägbygget speciellt mycket, säger hon.

Mer läsning

Annons