Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanskt tehus vid Siljan

/
  • Japanskt Tehus. Mia Sandberg (bilden) och Beatrice Larsson jobbar som bäst med att skapa ett lyxigt äldreboende där det bästa av Japan och Dalarna möts.

Annons

Först var tanken att bygga ett lyxigt äldreboende i Sverige - för japaner.

- Det var Mr Masao Kobayashi från Jetro, Japanska Handelskammaren, som inspirerade oss, berättar Malin Sandberg som går sista året på Entreprenörskolans Upplevelselinje.

- Han berättade om tehusens betydelse i Japan, den sociala samvaron och att japanerna har problem med åldringsvården.

Malin Sandberg och studiekamraten Beatrice Larsson började tänka och ganska snabbt föddes idén att bygga ett lyxigt tehus vid Siljans strand dit åldrande Japaner kunde flytta.

- Lika väl som folk flyttar till Spanien och Thailand på ålderns höst kan man väl flytta hit!

Inför valet i höstas prövade man sin idé på de lokala politikerna i Leksand och intresse uppstod bland såväl politiker som åhörare till debatten.

- Sen har det visat sig att det kan vara svårt att få japanerna att flytta permanent till Sverige. Däremot har svenskarna visat ett stort intresse och just nu är vål målgrupp svenskar för permanentboende och ett gästhus för japaner som vill komma och bo några månader i Sverige, fortsätter Malin Sandberg.

- Svenskar och japaner har mycket gemensamt när det gäller bland annat känslan för naturen och vi kan lära oss mycket av deras chi gong-träning.

Exakt vad som kommer att finnas i Tehuset vill Malin Sandberg inte avslöja i dagsläget.

- Vårt koncept är att det ska vara en äldrevård baserad på upplevelser med alla sinnen.

Vad händer när man inte kan ta hand om sig själv längre?

- Vår förhoppning är att det kan finnas ett annex dit man kan flytta då den tiden kommer, men vi får se vad entreprenören som ska driva det hela vill.

Det här är en lyxvariant av äldrevård - varför satsar ni inte på den kommunala vården?

- Vi har tänkt mycket på det och tillslut kommit fram till att det är lättare att genomföra på det här sättet och förhoppningen är att det ska inspirera andra.

Var ska Tehuset ligga?

- Vi har några favoritplatser, men ingen tomt klar. Ett första möte har vi också haft med Nils Skolunds bygg och vi letar efter de rätta entreprenörerna för att driva en sådan här anläggning.

Mer läsning

Annons