Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan möter Leksand

/
  • Förväntansfulla. Jobs Kersti Björklöf med Kazuyo Nomura, en av de fem kostnärerna som ska se till att Japan kommer till Leksand. Vernissage på Leksands konstmuseum 29 mars klockan 18.30.

Annons

Keramik, teceremonier, textilier, mangateckningar, haikudikter, blomsterarrangemang, japanska trädgårdar och Anders Zorns inställda Japanresa. Det är bara något av programpunkterna i den månadslånga utställningen Japan i Leksand som Jobs Kersti Björklöf lyckats sammanställa på mindre än tre månader.

- Inget kunde egentligen förberedas innan fullmäktige tog sitt beslut den artonde december att museet skulle vara kvar, säger Jobs Kersti.

- Visst har jag haft stunder av nervositet, men allt har gått bra och nu är allt också finansierat via sponsorer.

Med hjälp av egna kontakter, andras kontakter, drömmar som blivit sanna, önskningar som slagit in har fem konstnärer engagerats, fyra av dem boende i Sverige, den femte kommer hit från Japan.

- De fem är textilkonstnären Kazuyo Nomura, som förresten bott i Leksand och gått på Sätergläntan för flera år sedan. Keramikern Emi Fujii, Bo Rudin som kan allt om japanskt papper, Nils-Gunnar Zander med målningar med haikudikter och Kazuyo Kajiyama som tillverkar japanska papperstyger.

Förutom dessa fem som utgör grunden i utställningen kommer flera olika programpunkter med såväl föreläsningar som prova på träffar att ordnas.

- En av våra tankar kring den här utställningen är att förutom allmänheten i Leksand och för den delen hela Dalarna, så hoppas vi att den stora grupp från kommunen som ska åka över till Japan och fira vänortsjubiléet i juni, ska komma och lära sig om Japan innan man åker dit, säger Jobs Kersti Björklöf.

I går kom den första av konstnärerna till Leksand, Kazuyo Nomura, en av Nordens mest uppmärksammade textilkonstnärer i dag, och på måndag börjar hon förbereda sin del av utställningen i Leksands Konstmuseum.

Mer läsning

Annons