Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon mötte sitt öde i Hjortnäs

Annons

Hoff Margareta ser tillbaka på ett spännande och omväxlande liv. Efter handelsutbildning arbetade hon på ett import- och grossistföretag på Kungsgatan i Stockholm, men ett semesterbesök på sommarpensionat i Hjortnäs blev livsavgörande för stockholmsflickan. Ägarinnans son var nämligen där samtidigt.

Det blev kärlek

vid första ögonkastet. På juldagen samma år, 1952, skedde förlovningen, och året därpå stod bröllopet med vigsel i Leksands kyrka.

De första åren bodde paret i Gävleområdet där första barnet föddes.

- Det var naturligt att vara hemma och ge barnet den kärleksfulla uppfostran som bara en mor kan ge, tycker Margareta.

1956 flyttade familjen till Västerås där andre sonen föddes. När tredje barnet, en flicka, föddes sju år senare bodde familjen i Upplands Väsby.

Strax därpå beslöt familjen att satsa på ett eget företag, maken Sven hade under flera år arbetat som reklamchef.

Efter en marknadsundersökning i Dalarna och med rådet av en bankdirektör i Falun ringande i öronen startades en reklam- och annonsbyrå i Borlänge, en av de allra första fullservicebyråerna i länet.

- Falun ansågs på den tiden som stillastående och i bakvatten!

I mitten av 1970-talet överläts annonsbyrån i Borlänge till medarbetare och ett nytt familjeföretag såg dagens ljus i leksandsbyn Hjortnäs. Nu fick Margareta ett mer övergripande ansvar för administration och ekonomi.

80-talet kom med nya utmaningar, och makarna satsade på en parallell verksamhet i USA. Hoff Margareta minns ett sammanträffande med handelsmininster Jeb Bush, en yngre bror till nuvarande presidenten i USA.

- Besöket och den uppbackning som handelsministern därefter gav oss öppnade många dörrar, säger Margareta.

De amerikanska företagen såldes efter några år, och nu engagerade sej Margareta och hennes Hoff Sven i egen biståndsverksamhet för åldringar i en Lettisk stad.

Prinsessan Christina ställde upp som beskyddare och Frälsningsarmén lämnade rekommendationsbrev för att stötta verksamheten.

Under trettio år bodde Hoff Margareta i huset på släktmark i Hjortnäs.

Huset vid Siljans strand var ofta en samlingspunkt för såväl familjen som för många vänner.

- Varje sommar hade vi ockås ett kulturarrangemang med inbjudna gäster, berättar Margareta.

I ett gårdsmuseum byggde hon under flera år upp en unik geologisk samling av fossiler, bergarter och mineraler. Samlingen visades även för intresserade.

När bopålarna drogs upp förra året övertogs samlingen av en familjemedlem.

Även nu efter flytten 2006 kan Margareta se vatten. Där vid Kajen i Leksandsnoret rinner Österdalälven mäktig utanför fönstren.

Men också förankringen till Hjortnäs finns kvar, genom tomt och friggebod.

Mer läsning

Annons