Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är restaurangerna som sänker priset

Från och med i dag sänker flera restauranger i Leksand priset på dagens lunch.
Detta som en konsekvens av att krogmomsen halverats.
Men det finns också de som i stället satsar på fler anställda.

Annons

Av de nio restauranger i Leksands kommun som tidningen talat med, kommer fem att sänka sina lunchpriser direkt nu efter nyår.

Två behåller det gamla priset och två väljer att vänta och kanske sänka längre fram.

Det är den nya restaurangmomsen som gör detta möjligt. Före nyår var momsen 25 procent och nu är den 12 procent.

Jakob Stormats på Konditori Siljan är en av de som väljer att sänka priset.

– Vi lägger allt fullt ut på lunchen. Sen får vi se hur det blir längre fram i vår då lönerna går upp, säger han.

Att använda pengarna till att utökad personalstyrka är inte hans modell.

– Nej, ingen vill stå med för mycket personal i framtiden, säger Stormats.

Robert Tamm, Tegera arena/Mat vid Siljan och Thomas Blanck en av ägarna till Blancks Mat och kafé i Insjön resonerar annorlunda. Båda satsar momssänkningen på personalåtgärder.

– Jag kommer att öka timmarna på den befintliga personalen. Det gynnar alla, säger Robert Tamm.

Thomas Blanck satsar också på befintlig personal.

– Sen hoppas jag att vi kan erbjuda jobb åt någon ungdom. Att jobba inom restaurang är en otroligt nyttig och bra erfarenhet, säger Blanck.

Åkerblads och Hotell Dalecarlia i Tällberg samt Motell Moskogen kommer alla att sänka sina lunchpriser enligt olika modeller - samtidigt konstaterar de också att konferensgäster inte kommer att få billigare mat.

– Nej, den nya momsen omfattar inte maten som ingår i konferenspaketen. Jag har varit i kontakt med Skatteverket för jag tycker det är märkligt, men det är inget att göra åt, säger Anders Nygård vid Moskogen.

Mattias Gottlow, ägare till Insjöns hotell, lyfter fram problemet med att få lönsamhet för den som driver lunchrestaurang.

– Ingen går med vinst på luncher - om det inte handlar om 200 portioner eller fler per dag. Därför behåller vi dagens pris och kanske utökar personalstyrkan längre fram.

Mer läsning

Annons