Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han repade bilar i Leksand – nu väntar fängelse för mannen som togs på bar gärning

En man har dömts till två månaders fängelse för tre fall av skadegörelse, då han har repat tre bilar i Leksand.
Han döms även för våldsamt motstånd, när polisen grep honom, samt för att ha burit kniv.
Själv förnekar mannen samtliga brott.

Annons

Efter att flera bilar har repats i Leksand så har Mora tingsrätt nu dömt en man till två månaders fängelse för tre fall av skadegörelse. Dessutom döms han för att ha burit kniv och gjort motstånd när polisen skulle gripa honom.

Mer läsning om skadegörelsen i Leksand, för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Riktad polisinsats i Leksand: En anhållen för bilskadegörelse

54 anmälningar om repade bilar – Nu vädjar polisen till allmänheten om "specifik" hjälp

Désirée fick bilen repad två gånger - skadegörelsen på bilar fortsätter i Leksand

SÅ KÖPER DU PLUS

Skadegörelse på bilar har varit ett stort problem i Leksand, från och med i höstas. Enligt polisen har det handlat om 54 anmälningar om repade bilar och i januari gick polisen ut med en vädjan till allmänheten om att få in iakttagelser.

Nu har en man dömts för tre fall av bilrepning. Mannen i fråga är i 30-årsåldern och bosatt i Leksands kommun. Han åtalades för ett par veckor sedan, misstänkt för de brott som han nu döms för.

Den 10 februari i år repade mannen två bilar på Faluvägen i Leksand. En vecka senare, den 17 februari, repade han en annan bil som stod parkerad på Leksandsvägen i Leksand. I samband med detta blev han påkommen av en polis, som spanade på mannen.

När mannen greps av polisen så visade det sig att han hade en kniv på sig. Dessutom gjorde han motstånd när han skulle gripas.

Mannen själv har förnekat samtliga brott. Han har dock uppgett att han förstår misstanken mot honom, eftersom han tidigare dömts för liknande brott. Mannen hävdar att han inte har repat de tre bilarna, att han inte gjorde motstånd när polisen grep honom samt att han inte minns att han hade en kniv på sig. Han har dock uppgett att han "kanske behövt använda kniven ute då han varit på promenad".

Förutom mannens och polisernas berättelser har tingsrätten även tittat på övervakningsfilmer som visar en man som rör sig intill bilarna som repades den 10 februari. mannen själv har uppgett att det inte är han på filmerna, men en av poliserna har vittnat om att han är säker på att det är mannen som syns på filmerna och att denne bar samma kläder på filmen som vid gripandet en vecka senare.

Det hittades även färgflagor i mannens jackfickor, samt på en nyckelknippa som beslagtagits från mannen. Enligt NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) kan färgflagorna komma från fordonslack. Mannen har ingen förklaring till detta annat än att färgflagorna kan ha blåst in i hans jackfickor, vilket är en förklaring som Mora tingsrätt anser är "så osannolik att den helt kan lämnas utan avseende".

Sammantaget anser tingsrätten att det är bevisat att mannen begått brotten. Tingsrätten påpekar även i sin dom att mannen tidigare har dömts för liknande brott på andra håll i landet och tingsrätten konstaterar nu att han har återfallit i liknande brottslighet.

Mora tingsrätt dömer mannen till två månaders fängelse för tre fall av skadegörelse samt ett fall vardera av våldsamt motstånd samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Dessutom förklaras en tidigare villkorligt medgiven frihet helt förverkad.

Mannen ska även betala skadestånd till de tre bilägarna. Det handlar om 9 375 kronor, 1 000 kronor och 1 000 kronor. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons