Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gallring - En stor hjälp för skogsägare

/
  • Anders Risberg från Leksand instruerar alla kommandon i gallringsmaskin.
  • Skogsmaskin på låtsas. Det sägs att en gallringsmaskinist tar fler beslut i sekunden än en stridspilot.

Annons

Gallringståget nådde Leksand på torsdagseftermiddagen med en stor informationskampanj. Där stod tv-kocken Anders Levén för maten, och de kunniga för rådgivning och tips om din skog. Många ärver skog utan att veta vad de ska göra med den.

- Det är där vi kommer in för det mesta och "besiktigar" skogen och ger råd för vad som skulle kunna göras med den, säger Busk, som annars arbetar mycket med rådgivning.

Gallringståget startade i Kungsträdgården i Stockholm, och turnén går runt mellan-Sverige och Mälardalen. De som äger skog, eller de som bara är intresserade kom dit för att lära sig och lyssna på vad sades om skog och mark.

- Vi erbjuder bland annat att kunna se flygfoton på sin mark. Där kan man se hur skogen mår, hur ung eller gammal den är och vad som kan tänkas göras. Nu har ingen tid med sin mark. Ofta står den och växer igen och det handlar om stora arealer, fortsätter Busk.

Man fick även prova på att köra en gallringsmaskin, men då i simulatorläge. Den används också i utbildningen på Naturbruksgymnasiet i Älvdalen. Där fanns både elever och lärare på plats som instruktörer.

- Vi väntas nå ut till ungefär 3000 gäster, och målet är så klart att uppmana de som behöver hjälp att få hjälp med sin skog, avslutar Martin Busk.

Mer läsning

Annons