Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläsning om Dalauppror och "dödsmarschen" hem

Hären från Dalarna krossades i en blodig strid på Norrmalmstorg.
Om massakern och händelserna som föregick "Den stora Daldansen" 1743 berättar forskaren och författaren Claes-Göran Bergstrand på onsdag kväll i Insjöns Teater.

Annons

Åhls Hembygdsförening, Släktföreningen Olaus Laurentii, Gagnefs Hembygdsförening och Studiefrämjandet Mitt arrangerar onsdagskvällens föreläsning, som inleds klockan 19.

En anteckning ur husförhörslängden för Åhl för den aktuella tiden: 1744 avrättats och steglats i Stockholm.

Claes-Göran Bergstrand föreläser om när Gustaf Schedin från Helgbo ledde dalaallmogens uppror 1943 – och förlorade huvudet på kuppen.

Rubriken på arrangemanget är "Fem tusen man från Dalorten sprang..." och publiken kommer att ges möjlighet att "värma upp" till musik och med allsång av just ”Fem tusen man från Dalorten sprang med spikslagna skor och klubbor i hand….”.

Claes-Göran Bergstrand, som också kommer att sälja sin bok, berättar om det som föregick det fjärde och sista (?) Dalaupproret och hur det slogs ner i en drabbning på dåvarande Norrmalmstorg, numera Gustaf Adolfs torg i Stockholm.

Stenåke Petersson, vice ordförande i Åhls Hembygdsförening, föreställer sig hur löpsedlarna kunde ha sett ut i dagstidningarnas extraupplagor – om det funnits några dagstidningar och extraupplagor:

Upprorshären från Dalarnakrossad i blodig strid på Norrmalmstorg

Många dödade – tusentals tillfångatagna

Lojala trupper förföljer flyende längs vägarna mot Dalarna

Upprorsledarna inspärrade i väntan på rannsakning och dom

Efter föredraget blir det fika, möjlighet till frågor och dessutom lite historik kring dalahärens ledare, Gustaf Schedin.

– Till vardags var han bokhållare vid kopparverket i Helgbo i Åhl. Han kom aldrig hem till familjen och bostället i Helgbo, men än finns ättlingar till honom kvar i trakten, berättar Stenåke Peterson.

Lars-Olof Nordesjö, släktforskare från Gagnef, kommer också att berätta om härens "dödsmarsch hem till Dalarna". Han konstaterar att det var fantastiskt att ungefär 5 000 människor tågade till Stockholm för att protestera och att upproret utgör en mycket intressant del av Sveriges och Dalarnas historia.

– Många av de sårade och sjuka dog under marschen hem till Dalarna, berättar han och påpekar att det skedde fler bondeuppror vid ungefär den här tidpunkten.

– Hade de koordinerats hade utgången kunnat bli en helt annan.

Mer läsning

Annons