Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodlingen borta

/
  • Flyttfisk. Nu har Slotts Lax ab flyttat sin omstridda fiskodling från Leksand. Den sista av fiskkassarna lämnade Österviken för ett par veckor sedan.  Foto: Bernt Bergkvist

Annons

Den rättsliga tvisten mellan företaget Slotts Lax ab och Leksands kommun kommer att återupptas efter sommaren, men annars verkar det som om Leksand och fiskföretaget är färdiga med varandra.

Härom veckan bogserades den sista fiskkassen bort från odlingsplatsen i Österviken utanför Barkdal och färden gick norr ut i Stor-Siljan.

Slotts Lax håller nu på att bygga upp en ny verksamhet i Björka utanför Sollerön, ett ärende som dock överklagats och är påväg upp i Miljödomstolen.

En av anledningarna till att företaget avvecklat rörelsen i Leksand innan den i Mora kommit i gång, är enligt länsfiskedirektör Ulf Pierrou att odlingen kunde vara smittad av en bakterie.

-  Vid en kontroll i början av sommaren togs 30 fiskar ur kassarna, dödades och undersöktes. Det visade sig att en av fiskarna bar på spår av smittämnen.

- Observera att fisken inte var sjuk, men i Sverige har vi de hårdaste reglerna i EU när det gäller odlad insjöfisk, fortsätter Pierrou.

Därför beslutade Jordbruksverket att Slotts Lax snarast måste avliva alla fiskar och göra ren odlingskassarna i Leksand. Det har man nu gjort och samtidigt passat på att avveckla verksamheten där.

Den andra anledningen till att företaget inte vill satsa mer i Leksand och därför avvecklat verksamheten lär vara det faktum att man inte kommer överens med kommunen om arrendet i Barkdal och den utbyggnad man länge velat göra. Den rättsliga tvisten handlar om drygt en miljon kronor som Slotts Lax vill att Leksands kommun ska betala för utebliven vinst i väntan på nytt arrende.

Inför etableringen i Mora har företaget genomgått tre prövningar när det gäller djurskydd, miljöskydd och fiskerilagstiftningen och klarat alla tre.

Mer läsning

Annons