Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnviken exploateras

/
  • Alltid bonde. Entreprenör får det stå på visitkortet till Rolf Tjäder numera.
  • Bostadsplaner. I det här natursköna området i Tunsta till höger om Insjöbron planerar Rolf Tjäder och Borohus i Mockfjärd för både bostäder och rekreation.

Annons

Behovet av bostäder är skriande stort i hela kommunen. Hittills har Leksand varit i centrum, men i och med Clas Ohlsons utbyggnad av såväl kontor som centrallager och ständiga personalökningar så blir trycket på tomter och bostäder allt större även i Insjön.

Rolf Tjäder är mannen som efter 25 år som mjölkbonde nu bokstavligen bryter ny mark.

- Jag har i flera år gått och grunnat på den här idén och så visade det sig att Åke och Christina Arnesson, ägare till Borohus i Mockfjärd haft samma tankar.

- Vi har nu gått i hop och när vi presenterade vårt förslag för kommunen ville de att vi skulle tänka ännu större, berättar Tjäder.

Allt som allt handlar det nu om ett 30 hektar stort område mellan reningsverket i norr och Åhlmans Olof Ohlssons minnesskog i söder och fram mot baksidan av Ahrnebergs. En blandning av åkermark, skog och älvslänt.

- Tanken är att bevara naturen så mycket som möjligt. Strandskyddet kommer att fortsätta gälla för att alla ska kunna komma ner till älven. Vi hoppas också kunna bygga en strandpromenad, kanske med bryggor som i Orsa, fortsätter Rolf Tjäder.

Finnviken som området heter skulle enligt planförslaget kunna rymma 117 villatomter, 48 lägenheter i rad- och parhus, bostadsrätter och hyresrätter blandat. Mellan reningsverket och bostadsområdet finns också tankar på en framtida camping.

När kan det här bli verklighet?

- Ja du - nu först ska en arkeologisk undersökning göras på hela området. Hittar man allt för många fynd kanske allt går i stöpet, men går allt som på räls blir det byggstart i slutet på 2008 eller början på 2009.

Du äger det mesta av tomtmarken - det blir mycket pengar i plånboken?

- Just nu är det bara utgifter med det här projektet! Jag vågar inte räkna på hur mycket. Men visst är det meningen att det hela ska gå ihop och förhoppningsvis ge vinst så småningom.

- Tänk om 100 familjer flyttar hit! Vilket lyft för bygden och skolan och för alla lokala hantverkare.

Fakta: Rolf Tjäder

  • Ålder: 46 år
  • Yrke: Entreprenör och bonde - "Jag kommer alltid att vara bonde och det är jag stolt över."
  • Bor: I Tunsta
  • Familj: Ja, fru och fyra barn
  • Intressen: Familjen, trav, böcker - "Har precis läst ut Madame Terror av Guillou, men Arn-böckerna var mycket bättre. Ser verkligen fram emot filmen!"

Mer läsning

Annons