Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansieringen klar: Nytt utsiktstorn byggs på Björkberget

Annons

Utsiktstornet vid Naturum på Björkberget – något av ett monument över handlingskraften och kreativiteten i Siljansnäs och Siljansbygden – kommer att ersättas. Naturvårdsverket har beviljat Länsstyrelsen medel för ett nytt torn – som ska stå klart 2019.

Tornet på Björkberget stod klart 1933, är 22 meter högt och har erbjudit besökarna en hänförande utsikt över Siljansnäs och hela Siljansbygden.

Utsikten har bland annat fått tre stjärnor i Guide Michelin och en av de kändisar som påstås ha "fallit" för utsikten är Greta Gustafsson, senare mer känd under namnet Greta Garbo.

Tillsammans med Buffils Annas kaffestuga har tornet kommit att bli något av en institution och ett monument över den handlingskraft och de många privata initiativ som utvecklat bland annat turismen i Siljansbygden.

Efter att tornet "kompletterades" med ett Naturum har det under en följd av år haft mellan 30 000 och 40 000 besökare per år.

Men det började förfalla och sommaren 2015 stängde Länsstyrelsen tornet sedan en besiktning visat att det var rötskadat. Åren innan det stängdes var antalet personer som fick gå upp samtidigt maximerat till tio.

Länsstyrelsen sökte medel till ett nytt torn – och slog fast att det också krävdes privata insatser. Det ledde till att Leksands Sparbank beslutade att gå in med 400 000 kronor.

Nu har Naturvårdsverket beviljat Länsstyrelsen medel för ett nytt utsiktstorn och myndigheten räknar med att det ska stå klart redan under nästa år, alltså 2019.

– Utsikten från Siljansnäs är fantastisk och därför känns det så roligt att vi snart har möjlighet att bjuda på den här unika upplevelsen igen, säger Karen Kämpe, föreståndare vid Naturum Dalarna i Siljansnäs, i en kommentar.

Det nya tornet kommer att utrustas med hiss, vilket ökar tillgängligheten.

I ett pressmeddelande berättar Länsstyrelsen Dalarna att Dalarnas museum gjort en kulturhistorisk dokumentation av det gamla tornet och att Länsstyrelsen planerar att använda den för att berätta historien om Björkbergets utsiktstorn.

Mer läsning

Annons