Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest för Insjön och Farled Dalarna

/
  • Njöt. Båtgästerna, människa som hund, njöt i solen vid Insjöns båtklubb.
  • Invigning. Farled Dalarna och sponsorer har bidragit med 100 000 kronor till en ny gästbrygga vid Insjöns båtklubb. Under lördagen invigdes bryggan av Ulf Bergkvist, Per Nordesjö och båtklubbens ordförande Per Källgård.
  • Många. Båtklubbens 40-årsfest och invigningen av gästbryggan samlade 150 festdeltagare. Efter invigningen väntade jubileumsfesten.

Annons

Farled Dalarna arbetar för att förverkliga en farbar vattenväg mellan Orsa och Avesta. Som situationen är idag stoppas fritidsbåttrafiken av anläggningar som Gråda kraftstation, flottbroar i Gagnef och den låga bron nära Djura. Tanken är att på sikt bygga kanaler och slussar vid Gråda - och nya broar vid Djura och Gagnef, en satsning på totalt 80 miljoner kronor.

- Med "trailing" från vid Runn skulle det också betyda att exempelvis Faluns båtfolk kunde åka till Siljan - och tvärt om. Detta kostar naturligtvis pengar. Vi håller på att söka pengar genom bland annat EU-fonder, säger Elsa Wolff.

För att uppmärksamma Farled Dalarna invigs fem gästbryggor längs den tänkta vattenleden under sommaren. Farled Dalarna har satsat tre EU-miljoner i projektet. Först ut att inviga sin nya gästbrygga var Insjöns båtklubb. Klubben passade också på att fira 40 år, med musik, mat och fest under lördagskvällen.

- Vi vill visa vilket stort jobb klubbarna, näringsliv, kommuner och frivilliga lägger ned för att förbereda Farled Dalarna. Detta projekt knyter samman klubbar och folk i hela länet längs våra vattensystem, säger Elsa Wolf.

Projektledare för Farled Dalarna är Per Nordesjö. Han hoppas att farled Dalarna kan vara en verklighet inom några få år.

- Det beror i slutändan på politikernas vilja, men om länets kommuner och näringsliv kan enas bedömer jag att satsningarna i Gagnef och Gråda kan vara genomförda till 2010. Det vore enormt bra för den fortsatta utvecklingen av turismen och fritidslivet i Dalarna, säger Per Nordesjö.

Mer läsning

Annons