Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse väntar för en man som köpte stulen båt och sedan körde bil berusad

En man från Leksands kommun körde bil trots att han var berusad. Vid ett annat tillfälle köpte han en båt och båttrailer, som visade sig var stöldgods.
Nu döms mannen till två månaders fängelse för häleri och grovt rattfylleri. Han förnekar häleriet men erkänner rattfylleri av normalgraden.

Annons

En man från Leksands kommun har dömts till två månaders fängelse för häleri och grovt rattfylleri.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

De gör show och utställning om Sven Ingvars - Med original-Ingvar och Bengt Alsterlind

Flamenco och folkdans smälter samman i Leksand

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 30-årsåldern och bosatt i Leksands kommun. Den 20 september i fjol körde han bil på Leksandsvägen i Leksand trots att han var berusad.

Mannen stoppades av polisen och fick göra ett alkoholtest som visade att han hade 0,81 milligram alkohol per liter utandningsluft. Detta motsvarar 1,62 promille alkohol i blodet, vilket är den term som vanligen används i dessa sammanhang. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Mannen har erkänt att han körde bilen efter att ha druckit alkohol. Han uppger dock att han inte kände sig speciellt påverkad och ville därför att tingsrätten skulle döma honom för rattfylleri av normalgraden, trots att han hade passerat gränsen för grovt rattfylleri. Tingsrätten anser att detta är uteslutet.

Ett par månader tidigare, någon gång i juli, köpte mannen en stulen motorbåt med tillhörande båttrailer, på en plats i Stockholm. Mannen har förnekat brott och uppgett att han såg en annons för båten på köp- och säljsajten Blocket och att han därefter köpte båten.

Mora tingsrätt anser att mannen har lämnat en vag berättelse om hur köpet gick till, bland annat påpekar tingsrätten att ingen annons på Blocket har kunnat hittas i efterhand. Det kvitto som mannen ska ha fått vid köpet är feldaterat och sammantaget anser tingsrätten att mannens berättelse om köpet inte är trovärdig och att han borde ha misstänkt att båten och båttrailern var stöldgods.

Mora tingsrätt dömer mannen till två månaders fängelse för häleri och grovt rattfylleri. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons