Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackeltåg och kyrkklockor för de asylsökande

Om drygt en vecka stängs asylboendet på hotellet i Siljansnäs och de 70-talet asylsökande som bott där i 1,5 år skjutsas vidare till nya asylboenden i Norrbotten. Engagemanget för flyktingarna har varit mycket stort, och på söndag bjuds siljansnäsare och leksandsbor in till ett fackeltåg och samling för solidaritet och medmänsklighet.

Annons

Asylströmmen startade hösten 2015 och Siljansnäs öppnade famnen för många asylsökande, främst från Afghanistan och Syrien. Den sista januari i år kom beskedet att hela asylboendet ska stängas, och kvar finns 70 personer, varav fem barnfamiljer. Barnen går i skola runt om i kommunen.

– När vi fick beskedet startades en insamling så att åtminstone barnfamiljerna ska kunna stanna och barnen gå i skolan vårterminen ut. Nu har siljansnäsarna samlat in pengar för deras boende som räcker fram till sommaren. Vi hoppas att de under tiden hinner få uppehållstillstånd, säger Marianne Kronberg, diakon i Siljansnäs församling.

Diakonen Marianne Kronberg är kritisk till Migrationsverkets hantering av asylsökande.

Insamlingen har drivits av sockenföreningen och eldsjälar, och stugbyn har subventionerat hyran.

– Även kommunen har varit mycket engagerad och försökt hitta lösningar, säger Marianne. Men även om barnfamiljerna får uppehållstillstånd och framtida boende här så är det inte säkert att de får stanna i Leksand. Migrationsverket kan besluta att de ska till en annan kommun och vi i Leksand får i vår tur hit nya flyktingar.

– Vi är kritiska till Migrationsverkets hantering, säger Marianne. Man talar om integration, och i Siljansnäs har det verkligen fungerat. Sen ska plötsligt alla slussas iväg med två veckors varsel - och det fick våra asylsökande reda på genom en handskriven lapp med en notering om vart de ska.

I Siljansnäs ordnades praktikplatser och språkcaféer, och i stugbyn har varje stuga haft en fadder. Genom olika aktiviteter har också kläder och husgeråd samlats in. För de skolbarn som blir kvar till sommaren drar pensionärer igång läxläsning två dagar i veckan.

– Här har de under omständigheterna haft ett fungerande liv, och barnen en någorlunda trygghet. Vi är många som undrar om Sverige följer barnkonventionen genom att utsätta barn för förflyttningar på det här sättet?

Marianne och många i Siljansnäs är mycket engagerade och vill se en mer human flyktingpolitik.

– Men manifestationen på söndag handlar inte om en demonstration, betonar Marianne. Det ska vara en värdig samling för att visa solidaritet med alla de som tagit sig hit och sedan rycks upp igen.

Fackeltåget möts av kyrkklockorna på söndagkvällen.

Fackeltåget startar vid stugbyn på söndag klockan 17.30 och på vägen mot kyrkan möts fackeltåget av ringande kyrkklockor. Samlingen i kyrkan börjar klockan 18.

– Det är inte en gudstjänst utan en samling där musik, sång och dans varvas med korta tal. Vi kommer också ha en ljuständning. Efter samlingen är alla välkomna till Siljansnäs sockenstuga för gemanskap och enklare förtäring, hälsar Marianne.

Mer läsning

Annons