Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för "Kalven"

/
  • Fornminne. Det kan vara svårt att förstå att denna
  • Flyttkarlar. Sex starka Alvikskarlar greppade årorna och bar

Annons

Vid första anblicken ser Alviks fornminne ut som en brädhög och det finns även vissa tveksamheter om klassningen fornminne verkligen är korrekt. Men sedan tio år tillbaka så har dessa brädbitar som härstammar från en av byns två kyrkbåtar märkningen Siljansnäs nr 171.

Det faktum att plankorna är sammanfogade med järnkrampor gör att man känner sig tämligen säkra på att de verkligen härstammar från kyrkbåten Kalven som togs ur bruk år 1875.

- Det fanns också en båt som hette Oxen, men den tror vi var äldre. Jag ser framför mig hur Oxen var något av en bråkstake och den yngre Kalven en betydigt smidigare båt, säger Bengt Borkeby på vandringen från Nisesgården där båtsidan legat som skydd över en slipsten i många år.

- Det är tack vare Nises Olle som förstod att ta reda på de sista delarna av båten som vi har kvar en del av historien i dag, fortsätter Borkeby.

Fornminnet kommer nu att spikas upp på utsidan av bystugan i Alvik och även förses med en informationstavla.

I samband med flytten av "Kalven" hade Alviks byalag passat på att bjuda hem äldre Alviksbor till samvaro, kaffe och bakelse i bystugan. De som inte kunde komma själva fick skjuts och det blev snabbt fullt vid kaffeborden där gamla och nya minnen blandades.

Mer läsning

Annons