Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skir tråd av mullbärsträd

/
  • Den främsta. Kazuyo Kajiyama, en av Japans absoult främsta när det gäller att tillverka tyg av papper. Nu på besök i Leksand.
  • Meditativt. Rulla, rulla och så skaka loss trådarna vars fibrer blir allt mer utdragna. Med en enda blick vet Kazuyo Kajiyama när trådarna är klara för spinning.
  • Japanskt under. Från pappersremsor till skira trådar. I 30 år har Kazuyo Kajiyama fört den urgamla traditionen vidare. Nu finns hon på Leksands konstmuseum.

Annons

Redan på 1600-talet vävde man tyger av papperstråd i Japan. Skickligast var samurajerna som bland annat vävde höljen till sina svärd.

Ända in på 1920-talet användes tekniken men så tog importen av billiga utländska tyger fart och tillverkningen av papperstyger dog ut.

Kunskapen räddades dock till eftervärlden på 1950-talet och just nu finns en av Japans allra främsta papperstygtillverkare på besök i Leksand - Kazuyo Kajiyama.

Hon är inbjuden till Leksands Konstmuseum för att visa sin färdighet och sina fantastiska papperstyger under den Japanska utställning som pågår fram till och med den första maj.

Morgonsolen lyser in genom de stora fönstren på museet. Kazuyo Kajiyama sitter på huk och rullar pappersremsor fram och tillbaka. Med det lugn och den skicklighet som bara 30 års erfarenhet ger.

Papperstyger, som på japanska kallas shifu, tillverkas av innerbarken på Mullbärsträdet, Kozo. Av barken görs pappermassa och genom att ösa upp massan i träramar och vicka fram och tillbaka, får man fibrerna att lägga sig åt ett och samma håll.

När de 60x90 centimeter stora pappersarken - som är något tjockare än silkespapper - har torkat, viks fyra av dem som ett dubbel W och skärs i smala remsor som sitter ihop i båda ändar.

Nästa moment är det meditativa rullandet. Genom att lägga det skurna papperet mellan två fuktiga handdukar under natten, kan man nästa dag börja rulla papperet fram och tillbaka. Efter sju-åtta minuter har fibrerna förvandlats från platta pappersremsor till runda trådar.

Men även om tråden är mycket tunnare än vad den okunnige någonsin kunnat tro vara möjligt, så ska den med spinnrockens hjälp bli endast ett par millimeter tjock.

Tyget som sedan vävs ser ut som finaste linne, kan ha varp av papperstråd, silke eller bomull och har hög förmåga att absorbera fukt.

I dag är kläder av shifu långt ifrån var mans ägo i Japan. Det är exklusiva plagg, men slitstarka OCH de går att tvätta i tvätmaskinen! Andra produkter är moskitnät, portmonäer och tapeter.

Under andra världskriget fanns fallskärmar, ballonger och regnkläder tillverkade med papperstråd.

Mer läsning

Annons