Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiska problem för flygande cirkus

/
  • Blomstrande Airpark. Det separata projektet med Siljan Airpark påverkas inte alls av de ekonomiska problemen för de andra projekten. Airparken har varit en succé och flera hus är redan inflyttningsklara.  Foto: Göran Persson
  • Biggles Café. Flygplatschefen Ingmar Lind visar runt i Biggles Café. Ut mot flygfältet finns en stor balkong.  Foto: Göran Persson
  • Bystuga. Förutom att inhysa Biggles Café ska

Annons

- De har inte redovisat att någon behörig arbetsledare fått lön utbetald i sin funktion som lärare, berättar Susanne Andersson Jaako, handläggare på beredningsenheten på Region Dalarna.

De offentliga nationella medel som skulle ingå i projektet var i huvudsak i form av arbetsinsatser från gymnasierna i Rättvik och Mora. Lärarnas uppgift skulle vara att undervisa de elever som byggde flygplan inom projektet School at Work.

- Senast i måndags (läs den 16/7) hade vi ett möte med dem och då kunde de inte presentera något på den biten. Vi pratade med dem om detta redan i november månad förra året. Projektet ska vara slutredovisat den sista juni i år, säger hon och fortsätter:

- När det gäller EU-stödet är den största haken finansieringsdelen, man måste påvisa intyg att man fått offentliga pengar från Sverige, säger hon.

Sven Smedborn är tillförordnad projektledare för Siljan Flying Circus och han säger att Region Dalarna bara följt det regelverk som finns. Han förklarar att den privata finansieringen har uppfyllts i projektet, men den är inte bidragsgrundande.

- Det är den offentliga medfinansieringen som inte har uppfyllts. Och även övrig offentlig finansiering är för liten i förhållande till det sökta EU-stödet, säger Sven Smedborn.

För att ett EU-projekt ska godkännas krävs det helt enkelt att det finns en viss del nationella medel som betalas ut - det kan vara kommunen eller andra aktörer som står för en viss del av kostnaden.

Region Dalarna har tidigare beviljat 500 000 kronor till Biggles Café och dessa pengar kommer att betalas ut. Detta är inte EU-pengar, men de ger upphov EU-pengar i och med medfinansieringsreglerna.

I augusti månad ska det ske en slutredovisning av projektet.

Hittills har Biggles Café fått 323 800 kronor utbetalt i EU-bidrag. Ytterligare 184 500 konor har godkänts för utbetalning.

- Den sista redovisningen för juni månad ska de komma in med, det handlar om lönekostnader och nationella pengar från lan (länsarbetsnämndspengar), de kan få ut ytterligare EU-stöd beroende på storleken på lan-summan, förklarar hon.

Totalt kan det röra sig om cirka 600 000 kronor i EU-bidrag för projektet med Biggles Café.

Projektet Siljan Flying Circus/Teatern har ännu inte fått en krona i EU-bidrag och enligt Susanne Andersson Jaako kommer de troligen inte att få mer än 40 000 kronor i stöd för det projektet.

Fakta: EU-stödet:

  • Den totala finansieringen av Siljan Flying Circus/Biggles Café budgeterades förra året till cirka 4,7 miljoner kronor. Av detta skulle EU-medel stå för 850 000 kronor. Gymnasiet i Mora och Rättvik skulle enligt budget stå för totalt 150 000 kronor var i eget arbete för åren 2006-2007.
  • Budgeten för Siljan Flying Circus/Teatern uppgår till totalt cirka 1,7 miljoner kronor, varav EU-stödet har budgeterades till 450 000 kronor.

Källa: Region Dalarna

Mer läsning

Annons