Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt direkt till Falun

Annons

Hur många det är som arbetspendlar mellan Leksand och Falun i båda riktningarna är det ingen som riktigt vet, men att de flesta väljer bilen är helt klart.

Under åren har flera gånger framförts förslag till kommunstyrelsen i Leksand att satsa på en direktlinje med buss över Sågmyra till Falun, men kommunen tycker att det blir för dyrt.

Såväl tågpendlare som bussresenärer måste i dag byta minst en gång per färdväg, vilket kan vara både besvärligt och tidsödande.

- Det bästa vore att ha en direktförbindelse med tåg Mora - Leksand - Falun, säger Hans-Gunnar Jonsson projektledare för Dalabanans Intressenter, en intresseförening bestående av alla kommuner i Dalarna.

- Det skulle få ner restiden avsevärt och då skulle tåget vara ett seriöst alternativ till bilen, fortsätter Jonsson.

Tord Hult, vd för Tåg i Bergslagen som tillsammans med SJ är de aktörer som i dag trafikerar Dalarnas järnvägar, håller med om att det ultimata vore tåg direkt till Falun.

- Tyvärr är det i dagsläget inte möjligt då det både är trångt ute på banan och Borlänge station måste byggas om så att fler tåg kan komma in på perrongerna samtidigt.

- Tillsvidare får vi se till att våra tåg passar bussförbindelserna mellan Borlänge och Falun så bra som möjligt, men jag hoppas att vi i framtiden ska kunna göra verklighet av de här planerna.

Att fixa till det tågtekniska bara på sträckan Mora - Leksand - Falun skulle kosta ett antal 100 miljoner och ska sedan Borlänge station byggas om är det betydligt högre summor som gäller.

Sedan ett halvår tillbaka går det bussar mellan Borlänge och Falun var tionde minut i båda riktningar och jämkningar pågår hela tiden för att få ihop tidtabellerna för att få ner restiden.

Mer läsning

Annons