Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har väntat i 20 år

/

Annons

Jonsgattu, Padåvägen, Padvägen, Bygattu, Båthusbacken, Lundgattu, Österåkervägen och Fjärdgattu - alla behöver de rustas på olika vis och den här gången är byborna i Näsbyggebyn i Siljansnäs mycket bestämda.

– Det har varit problem sedan man grävde upp för vatten och avlopp på 1980-talet, berättar Stig Stolt som bor på Lundgattu, en av de byvägar som är extra utsatt.

Inte nog med att vägen på våren blir så sank att det är risk för avstägning, när sedan sommartorkan slår in så dammar det mer än lovligt.

Den enda turen med väghyvel som gjordes förra året hjälpte för stunden, men helst av allt vill man bli av med grusvägen helt och hållet.

– Vi vill ha asfalt i första hand och oljegrus om det kniper, säger byuppsyningsman Daniel Hagthorpe. Så här kan det i alla fall inte fortsätta.

De andra nickar instämmande och konstaterar torrt:

– Inte är det väl som det ska när vi har det bästa väglaget på vintern? Då är det slätt och fint och ingen risk för stora gropar och sönderskakade bilar.

I en två sidor lång skrivelse till kommunen har man nu spaltat upp förutsättningar, bakgrund och inte minst kommunens ansvar och ekonomiskt utrymme för vad man vill ha åtgärdat.

"Vi antar att kommunen budgeterar vägunderhållet utifrpn förhållanden ett normalår. Den hittills milda och snöfattiga vinern torde därför innebära att det i kommunens budget för väghållning finns ett överskott,vilket borde kunna användas till att förbättra de kommunala vägarna i Näsbyggebyn" skriver man.

För att ytterligare betona allvaret har man träff med gatuchefen Hans Bergman på måndag.

– För nu är det vår tur! Kan inte vara något annat!

Mer läsning

Annons