Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig information upprör bybor

/
  • Tragiskt. Många personer upplever det som tragiskt att det fina serviceföretaget Taxi Leksand inte längre finns. Många saknar den fina servicen som det lokala företaget kunde ge, inte minst när det gällde privata taxiresor.  Foto: Göran Persson

Annons

De boende i byn Åhl-Tällberg är upprörda över den bristande informationen om kompletteringstrafiken, efter omläggningen av taxiverksamheten i kommunen. När Birgitta Häll, boende i Åhl-Tällberg, skulle beställa kompletteringstrafik genom beställningscentralen så blev hon hänvisad till kommunen för information. Och när hon ringde dit hänvisades hon tillbaka till beställningscentralen.

- Den enda informationen vi fått har varit genom en notis i Leksandsbladet. Man hade kunnat gå ut med mer information tidigare om kompletteringstrafiken, säger Birgitta Häll.

Tidigare har de boende i byn också kunnat beställa kompletteringstrafik till Leksand för att exempelvis kunna handla, men efter taxiomläggningen är de hänvisade till att handla i Grycksbo.

- Under 20 års tid har vi kunnat få kompletteringstrafik in till Leksand för att handla.

Hon tycker att utvecklingen går bakåt när det gäller viktigt samhällsservice. Hon berättar att många av byborna känner det som att byn degraderats. Hon betonar att det inte handlar om att de har något emot Grycksbo som ort, utan att det handlar om att de som skattebetalare i kommunen vill få möjlighet att åka till centralorten för att handla. I Leksands centrum är det många butiker och det är korta avstånd att gå - inte minst för de äldre personerna.

Tidningen ringde upp Lars-Olov Nygårds som är trafikingenjör på kommunen.

Varför måste bybor åka till Grycksbo och handla efter taxiomläggningen?

- Så står det i listorna och så har det varit i alla tider. För mig är det obegripligt hur de har kunnat åka till Leksand, det här har gällt så länge jag har hållit på med kompletteringstrafiken. För mig är det ett mysterium. Det står i våra papper att kompletteringstrafiken ska gå till Grycksbo. Beställningscentralen i Ludvika kör kompletteringstrafiken enligt de sträckor som gäller, säger Lars-Olov Nygårds.

Borde ni ha informerat bättre inför omläggningen?

- Man kan väl aldrig säga att något är så bra att det inte kunnat varit bättre, men det enda som skiljer nu mot då är att det är ett nytt telefonnummer som man ska ringa, säger han.

Mer läsning

Annons