Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaföretag bidrar till vattenrening i Bolivia: "Kommer att få stora effekter"

Leksandsföretaget Ingenjörsfirma Ros AB ska bidra till att rena dricksvatten i Bolivia. Detta via ett projekt som finansieras genom Tillväxtverkets program DemoMiljö.
– Ett välkommet beslut som kommer att få stora effekter i Bolivia där bristen på rent vatten är svår, säger Anders Sundvall, Dalarna Science Park.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Sälj dina prylar och överlev fattiga januari – här är de hetaste sakerna att kränga

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

Gård, fritidshus och villor – favoriter i repris på Klicktoppen med de populäraste dalahusen på Hemnet

SÅ KÖPER DU PLUS

Det råder brist på rent dricksvatten i Bolivia. Nu ska Ingenjörsfirma Ros AB i Leksand hjälpa till att rena vattnet i landet. Uppdraget genomförs genom Tillväxtverkets program DemoMiljö som lägger 1,8 miljoner kronor på att starta projektet under 2018.

– Ett välkommet beslut som kommer att få stora effekter i Bolivia där bristen på rent vatten är svår. Det är extra kul att det är Ingenjörsfirma Ros från Leksand, som fått uppdraget. Vi deltog tillsammans i en affärsresa till Bolivia och Colombia under sommaren 2017. Syftet var att hitta långsiktiga lösningar på de stora utmaningarna som Bolivia står inför, säger Anders Sundvall, ansvarig för Miljödriven affärsutveckling på Dalarna Science Park, i ett pressmeddelande.

Det råder brist på rent dricksvatten i Bolivia. Nu ska Ingenjörsfirma Ros AB i Leksand hjälpa till att rena vattnet i landet. Foto: Juan Karita

Lars Niklasson på Ingenjörsfirma Ros var med på ovan nämnda affärsresa. Företaget ligger nu i startgroparna för att upprätta en demonstrationsanläggning i Bolivia med start under 2018.

– Vi har skissat på ett litet mobilt vattenverk som byggs i en container för att det ska kunna transporteras runt till olika platser. Det är tungmetallerna järn och mangan som är det huvudsakliga problemet. Egentligen är det ingen avancerad teknik som behövs för att få till bra vattenkvalitet, säger Lars Niklasson i pressmeddelandet.

Leksandsföretagets kunskaper om vattenrening är välkomna i Bolivia som, enligt Dalarna Science Park, har en vattenreningsteknik som inte räcker till och som är av dålig kvalitet.

– Här i Bolivia är det stort behov av färskt dricksvatten då många familjer och speciellt barn far illa. Vi ser verkligen fram emot att detta projekt initieras från Sverige med kompetenta miljöteknikföretag, säger Pontus Rosenberg, från Svenska Ambassaden i La Paz i Bolivia, i pressmeddelandet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons