Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra badvatten i kommunen

/
  • Västanviksbadet. De enda baden som hittills i sommar fått anmärkning är Västanviksbadet och badet vid Ål-kilen. Vid dessa bad har anmärkningen, vid ett provtillfälle, varit tjänligt med anmärkning. Dock anses inte vattnet utgöra någon risk för sjukdom vid denna anmärkning. Den andra provtagningen, efter drygt en vecka, visade dock att badvattnet på båda platserna var bra igen.  Foto: Göran Persson

Annons

- Badvattnet har varit bra, vi har bara tagit två omprover, efter anmärkning om förhöjda halter av bakterier. Men då har det andra provet har visat att det varit bra badvatten, berättar miljöinspektör Olle Ryberg som förklarar att det kan bero på regnväder som gör att bakterier från jorden sköljs ner i vattnet och tillfälligt orsakar förhöjda halter av bakterier.

- Nästa vecka kommer det att göras ytterligare en provtagningsrunda.

Det är två bad som haft provsvaren tjänligt med anmärkning hittills i sommar; dels Västanviksbadet och dels badet vid Ål-kilen som vid kontroller i början av juli visade förhöjda bakteriehalter. Enligt uppgifter från miljökontoret togs det omprov vid båda dessa bad en vecka efteråt och då var badvattnet bra.

Om bedömningen är tjänligt med anmärkning så är bakteriehalterna något förhöjda, men vattnet anses inte innebära någon risk för sjukdom.

Baden som kontrolleras är Alvik, Brasjön, Helgbo, Hisstjärn, Hjortnäs, Hjulbäck, Hälla, Tunsta och Ålbybadet i Insjön, Lundbjörken, Molnbyggen, Olsnäs, Bolindor och Sjugare vid Opplimen, Orsanbaden, Siljansnäs camping, Stortjärn, Styrsjön, Sången, Tällberg, Västannorstjärn, Västanvik, Åkerö, Ål-kilen och Östra Rönnäs.

Vid alla dessa bad tas det minst det tre prover under sommaren, vid Orsanbaden och Tällbergsbadet tas det fyra prover då dessa bad är klassade som EU-bad. Ett EU-bad innebär att det beräknas vara mer än 150 besökare per dag vid badet när det är bra badväder.

Mer läsning

Annons