Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergkvist Insjön varslar

Annons

Sammanlagt tolv personer av företagets omkring 160 anställda, varslades om uppsägning vid Bergkvist Insjön AB i går.

Varslen, som är pågrund av arbetsbrist, ligger på mellan en månad och upp till ett halvår.

- Det är inte roligt, men vi visste om att den nya sågverkslinjen skulle innebära att folk fick gå, säger Fredrik Söderberg, fackordförande sedan ett år tillbaka.

- De tre första på listan följer LAS (lagen om anställnings skydd red anm) och de andra är en deal med dem som är äldst. De berörda fick enskild information av företagets vd i dag ( läs i går).

Samtidigt konstaterar Söderberg att man nyligen avslutat en period på flera månader med ett extra nattskift för att den nya sågverkslinjen inte fungerat som den ska. Många vikarier har hoppat in under den här tiden så indirekt är det fler än tolv anställda som nu får lämna sågen.

- I nuläget är det faktiskt tretton av den fastanställda personalen som berörs. En truckförare hann säga upp sig innan varslet kom. Om vi kan räkna in honom i varslen kanske vi kan "byta" mot en uppsägning, fortsätter Fredrik Söderberg.

I ett pressmeddelande skriver företagsledningen vid Bergkvist-Insjön AB att man efter semesterperioden kommer att övergå till produktion endast på den nya sågverkslinjen och att automatsortering av virke ska installeras i ett justerverk. Tack vare den nya tekniken kommer man att producera mer, men personalbehovet minskar. De som blir kvar kommer att behöva högre kompetens som företaget sköter genom såväl intern som extern utbildning.

Sist i pressmeddelandet skriver vd Peter Eklund: "Som ett led i anpassningen av vår bemanning har vi en överenskommelse med ett antal äldre medarbetare som lämnar oss och skapar plats för yngre medarbetare. Det är personer som varit med och byggt vårt företag över lång tid och gjort en värdefull insats för Bergkvist-Insjön som nu lämnar plats för nästa generation."

Mer läsning

Annons