Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskedsfest i Tobetsu

/
  • Förenande musikupplevelse. Spelmännen vid ett av deras och dansarnas bejublade framträdanden i Tobetsu, Japan. Foto: Annki Hällberg

Annons

Så var det över för denna gången, men även om den fysiska kontakten mellan Leksand och Japan nu bryts för ett tag så finns både minnen och möten kvar.

Aldrig har så många Leksingar, drygt 70 stycken, varit i Tobetsu samtidigt och intresset från Tobetsubornas sida blir bara större och större.

– Det har hänt mycket på det planet sedan jag kom hit första gången, sa Bo Pettersson när tidningen träffade honom mellan två aktiviteter.

– Mycket beror säkert på borgmästare Sentei som är en drivande själ och sedan är det 20 år av möten och förtroenden som ligger som grund.

Vad dessa möten betyder för Leksand näringslivsmässigt kan vara svårt att konkretisera. Omkring 400 arbetstillfällen i kommunen brukar man tala om, men det kan ändå vara svårt att greppa. För vem vet hur det hade sett ut utan de japanska kontakterna?

– Det som är viktigt i det här samarbetet är att vi hela tiden kommer vidare och inte fastnar i artigheter och fraser. Att vi hjälps åt att hitta lösningar på våra problem.

– Det är också viktigt att vi får med ungdomarna, det är ju de som ska ta över, fortsatte Pettersson som hoppas att många av de unga spelmännen och dansarna ska återvända till Japan och Tobetsu.

Den svenska musiken och dansen var också något som uppskattades mycket under vänortsbesöket. Överallt möttes Tommy Gjers och hans spelmän av applåder och rop och när den lätt vemodiga låten Koppången av en av bröderna Moraeus spelade, rann tårarna på både svenskar och japaner.

Och när avskedets stund kom rann det också en och annan tår. Presenter i massor utbyttes liksom adresser och löften om fortsatta kontakter.

Och det som var lite jobbigt för några dagar sedan - till exempel att som svensk tonåring flytta in i en familj där endast japanska talas - var som bortblåst. Vänskap, kanske till och med för livet, har uppstått och om fem år ses vi igen.

Det här var den sista rapportern från Japan för den här gången. Sayonara.

Mer läsning

Annons