Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand Strand nedringda efter TV-reklam för drömstugan

/
  • Köper lokalt från Fiskarhedenvillan och Dalahus.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Ek och marint stuk i stugorna  Foto: Jonatan Svedgård
  • Pär Allansson har många trådar att dra i när Främbys tolv senaste stugor nu snart står inflyttningsklara.  Foto: Jonatan Svedgård
  • På Främby udde investeras runt 75 miljoner i en ny semesterby  Foto: Jonatan Svedgård
  • Om tre år har vi 50 nya hus på Främby Udde, spår Pär Allansson.  Foto: Jonatan Svedgård

Annons

Drömstugan är ett semesterkoncept där idén är att bygga stugor som kan köpas som bostadsrätter, hyras eller bytas. I Falun har Främby udde varit med i ett år.

- Vi har byggt 20 stugor, håller på med en andra etapp på 12 och det kan bli 50 stugor om tre år, bedömer Pär Allansson. Han menar att en av de viktigaste saker man kan göra i Dalarna är att bygga ut besöksnäringen.

- Vi bygger efter Pigge Werkelins idé, att stycka av och bygga bit för bit. Vi trodde att vi skulle sälja många av husen till holländare men arton fick köpare från trakten, säger Allansson som inom kort tar emot nya gäster till de hus som just nu färdigställs.

Drömstugan AB är ett projekt som startats av gotlänningen Pigge Werkelin och Mats Svensson, i Åre där man satsar på 15-talet anläggningar. Werkelin bedömer att man sammanlagt inom tre år kommer att investera en miljard i de 15 projekt där Leksand Strand är den senaste medlemmen.

- Drömstugeprojektet kan liknas vid campingens Skistar, vi jobbar med ett antal anläggningar med förstklassigt strand- eller fjälläge där man enkelt kan köpa, hyra eller byta sin stuga via en gemensam webbplats. Det blir lyxigare än camping och smartare än hotell. Genom att ett större antal anläggningar går samman så här så har vi en helt annan möjlighet till bankfinansiering än när vi utvecklade ställe för ställe, säger Pigge Werkelin.

Genomslaget för satsningen i Leksand efter TV-reklamen gör att Tommy Andersson, som håller på med Leksand Strands utbyggnad, redan funderar om det räcker med de planerade tio stugorna.

- Vi åker i veckan till Gotland för att diskutera mer med Werkelin. Vi kan bygga ytterligare 30 stugor på området, berättar Andersson.

Pigge Werkelin säger att Falun är Drömstugans bästa projekt:

- På Gotland har vi en tio veckor lång turistsäsong, Främby Udde har dubbla antalet. Främby har en lång fiskesäsong och lång säsong ger bäst ekonomi för dem som köper bostadsrätterna där, säger Werkelin. Per Allansson berättar:

- Juli är Främby Uddes bästa månad, februari näst bäst och sedan kommer juli-augusti. I oktober får vi hit spanjorer som upplever dimma som något otroligt exotiskt, det hade jag inte en aning om att det gick att sälja. April, maj och september, oktobert så eftrerfrågade för gäddfiske, berättar Pär Allansson

På Främby Udde byggs allt nytt och energisnålt, andra destinationer börjar man med att rusta upp äldre campingstugor.

De nybyggda och uppgraderade stugorna säljs som bostadsrätter med en ägare per hus och det ska vara ett pris som gör det möjligt för alla att köpa en stuga, säger Pigge Werkelin, initiativtagare och huvudägare i Drömstugan AB:

- Många av Sveriges campingplatser har fantastiska lägen men inte möjlighet att själva uppgradera och utveckla sin camping. Det är här vi kommer in med ett färdigt koncept.

Werkelin berättar att man för diskussioner om att gå in och utveckla ett par anläggningar i Sälen. Sedan länge förs också en diskussion med Smedjebackens kommun. Där är tanken att Ovako ska värma en del av sjön Barken med spillvatten från stålverket så att man får en lång badsäsong och boende där Herosvallen ligger idag

- Varmvattnet från Ovako gör det projektet helt unikt, alla i kommunen är positiva så vi hoppas få till en anläggning också i Smedjebacken, säger Pigge Werkelin.

Fakta: Här finns drömstugan

Här är de orter där Drömstugans stugbyar finns hittills, Falun, Leksand, Valdemarsvik, Gotland, Sandviken, Åre, Gränna, Södertälje, Öland, Göteborg, Tanum...

Fakta: Exempel på dyraste drömstuga på Främby udde

Bodstadsrätt i Strandhus 30 kvm - Fiskarhedenvillan

Pris 1 890 000- 2 090 000 kr

Strandhus med inredning, terass eller veranda, brygga och båt.

Beräknad årlig intäkt på 65 000 kr, Främby Udde tar 30 procent av uthyrningsintäkten, ägaren resten.

Avgift ca 1 430 kr/mån - inkluderar, snöröjning, vaktmästartjänst, underhåll, VA, kabel-TV, bredband och föreningslån.

Bobyte för 300 kronor/bädd/vecka annan drömstugeanläggning (ej högsäsong)

Mer läsning

Annons