Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand och Mora på kollisionskurs

Annons

Tanken har tidigare varit att bilda en gymnasienämnd inom ramen för Region Siljan. Men detta ser nu ut att spricka.

Även kommunstyrelsen i Leksand fattade beslut om den framtida gymnasieorganisationen under måndagen. Där gick beslutet stick i stäv mot Moras.

- Vi finner inte att förutsättningar finns för en gemensam organisation. Vi vill utveckla vårt samarbete på annat sätt, säger bildningsnämndens ordförande och kommunstyrelseledamoten Christer Swedhs (c), som menar att Leksand skulle tjäna för lite på ett gymnasieförbund.

Hur många av Siljanskommunerna som "hakar på" Moras linje vet inte kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c).

- Orsa har sagt ja, och Älvdalen är inne på samma linje. Vi kan inte ge garantier för att alla Siljanskommuner går med. Men vi har i alla fall bestämt oss, säger Lars Matsson-Frost.

I Rättvik har barn- och utbildningsnämnden sagt ja till ett särskilt gymnasieförbund, medan kommunstyrelsen sagt att den vill ha ett förbund inom ramen för Region Siljan.

Vad betyder det att Leksand väljer att stå utanför gymnasiesamarbetet, Lars Matsson-Frost?

- Det betyder att vi fortsätter att jobba för ett gymnasieförbund, men att Leksand står utanför. Vi hoppas kunna samarbeta med Leksand ändå i någon form. Det är bättre att vi går in i samverkan om gymnasiefrågorna än att var och en sliter på sitt håll.

Är det risk för att samarbetet inom Region Siljan skadas av att Leksand står utanför gymnasiesamarbetet?

- Jag tror inte det påverkar. Vi kommer alltid att ha frågor där någon, eller några, kommuner tycker annorlunda, säger Lars Matsson-Frost.

Enligt planerna ska ett kommunfullmäktigebeslut om gymnasiesamarbetet fattas i vår.

BIRGER NYL...N

Mer läsning

Annons